Business Internaţional

Statele asiatice sunt deocamdată cei mai mari câştigători de pe urma războiului comercial dintre SUA şi China

Statele asiatice sunt deocamdată cei mai mari...

Autor: Catalina Apostoiu

14.06.2019, 00:05 821

Un număr în creştere de companii îşi mută fabricile din China pe fondul tensiunilor comerciale dintre Washington şi Beijing, relevă un raport ONU, potrivit Deutsche Welle.

Ţările din sud-estul Asiei, printre care Vietnam, Indonezia şi Thailanda, au atras investiţii străine directe record anul trecut în condiţiile în care disputa continuă dintre SUA şi China a determinat producătorii să-şi mute activitatea în ţări care nu sunt supuse tarifelor americane.

ISD-urile din regiune au crescut astfel cu 3% în 2018, la un nivel record de 149 miliarde $, relevă raportul ONU.

Cu siguranţă, Vietnamul şi unele dintre ţările sale vecine din sud-estul Asiei atrag de multă vreme firme străine, multe dintre ele din China, graţie forţei ieftine de muncă, politicilor prietenoase pentru business şi relaţiilor comerciale solide cu importatori majori ca UE şi SUA. Tarifele americane au accerelat însă această reorientare a investiţiilor şi exodul activităţii manufacturiere din China.

Un alt studiu recent, realizat de banca japoneză Nomura, indică Vietnamul drept cel mai mare câştigător de până acum al reorientării fluxurilor comerciale, scrie CNBC. Statul a generat 7,9% din PIB din noile activităţi.

Pe lângă Vietnam, celelalte beneficiare importante de pe urma disputei comerciale sunt Taiwanul, Chile, Malaezia şi Argentina, indică banca japoneză.

Economiştii Nomura avertizează însă că studiul nu înfăţişează o imagine completă asupra războiului comercial.

ìExistă multe alte forţe în jos, iar impactul economic general asupra majorităţii ţărilor terţe va fi unul negativeî, previn aceştia.

Statul malaezian Penang este un alt câştigător important de pe urma goanei investitorilor după refugiu din calea tensiunilor SUA-China, notează Bloomberg.

Investiţiile străine directe în sectorul manufacturier al acestuia au urcat cu 1.360% la 2 miliarde de dolari în primul trimestru faţă de perioada similară a anului trecut, peste nivelul înregistrat în întregul an 2018. În acest stat îşi au deja sediul companii ca Intel şi Dell  Technologies.

Ministrul şef al Penang, Chow Kon Yeow, este îngrijorat însă cu privire la viitorul apropiat şi avertizează că această creştere puternică a investiţiilor nu va fi probabil repetată în trimestrele doi şi trei. Deşi unele companii beneficiază de pe urma războiului comercial, altele sunt afectate negativ pentru că clienţii acestora adoptă o atitudine de expectativă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO