Business Internaţional

Statele din zona euro ar putea urma modelul de austeritate leton

02.05.2010, 23:14 23

Grecia nu este singurul stat nevoit sa impuna masuri deausteritate dure, in conditiile in care datoriile alarmante arputea conduce la o noua criza in zona euro.

Statele membre ale zonei euro impovarate de datorii vor finevoite sa reduca chetuielile bugetare in aceeasi masura in care afacut-o si Letonia, potrivit primului-ministru al statului baltic,Valdis Dombrovskis, care a supravegheat implementarea celor maidure masuri de austeritate adoptate de un stat din cadrul UniuniiEconomice anul trecut. Dombrovskis a impus masuri de ajustarefiscala echivalente cu 10% din Produsul Intern Brut, dupa ce aprimit ajutor financiar extern in valoare de 10 mld. dolari in2008. Guvernul a redus salariile angajatilor din sectorul public cu25% si a micsorat numarul angajatilor din administratia publica cu20%.

Aceste comentarii au survenit dupa ce primul-ministru grec,George Papandreou, a tot incercat sa convinga cetatenii sa acceptenoi reduceri de cheltuieli bugetare pe care uniunile sindicale leconsiderau "injuste".

Spania iese insa in fata si anunta ca statul iberic nu va ajungein situatia Greciei pentru a fi nevoit sa ceara ajutorul celorlaltestate membre, deoarece problema datoriei este sub control, conformministrului de economie, Elena Salgado, scrie agentia de presaThomson Reuters.

Guvernul urmeaza a anunta o serie de masuri de austeritatepentru a reduce deficitul bugetar cu 3% pana in 2013, de la 11,4%din Produsul Intern Brut in 2009. Spania nu este singurul stat cuprobleme, intr-o situatie similara fiind si Portugalia. Conditiilesevere impuse Greciei in schimbul unui ajutor financiar vordetermina tari din zona euro aflate in dificultate, ca Portugalia,Spania si Irlanda, sa scada cheltuielile pentru a evita o situatiesimilara, a afirmat, duminica si cancelarul german AngelaMerkel.

"Pentru tarile din zona euro nu se poate vorbi de devalorizareamonedei, astfel masurile de ajustare fiscala si alte masuri internepar a fi singurele instrumente disponibile", a spus Dombrovskis."Noi am reusit sa tinem piept unei situatii dificile, pe care multio considerau imposibila - deprecierea interna (salariile sipreturile sunt reduse, iar moneda nationala este lasata sa sedeprecieze)."

Letonia, care are un regim de curs valutar fix, monedanationala, latul, fiind raportata la euro, a impus reduceri decheltuieli si de salarii si a micsorat datoria ca o alternativa ladevalorizarea monedei nationale.

Dombrovskis a spus ca multi dintre noii membri ai zonei eurosunt "prea optimisti" atunci cand presupun ca un control strict albugetului necesar aderarii poate fi relaxat dupa primireastatutului de membru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO