Business Internaţional

Statele europene sunt vârfurile de lance ale luptei contra încălzirii globale, dar nici ele nu fac suficient

Statele europene sunt vârfurile de lance ale luptei...

Autor: Bogdan Cojocaru

24.12.2014, 13:26 159

2014  este pentru Europa cel mai cald an din ultima jumătate de mileniu. Pericolele pe care le aduc pentru societate şi pentru economie schimbările climatice au devenit unele dintre cele mai “fierbinţi” subiecte de discuţie. Germania a “dezlănţuit” cel mai ambiţios proiect de pe planetă privind “înverzirea” energiei şi economiei – aşa numita “Energiewende”.

Însă autorii ediţiei 2015 a Indicelui Performanţelor privind Protecţia Climei - Germanwatch şi Climate Action Network Europe - spun că niciuna dintre cele 58 de state pe care indicatorul lor le ia în calcul nu merită să intre pe podium pentru că “nicio ţară nu face suficient pentru a împiedica schimbările periculoase ale climei”, scrie CNBC. Ţările analizate sunt responsabile cu peste 90% din emisiile de CO2 la nivel mondial legate de producerea energiei.

Indicele utilizează criterii standardizate pentru a evalua performanţele diferitelor state în privinţa protecţiei climei.

Clasamentul realizat pe baza indicelui este dominat de state europene, iar pe locul patru se plasează Danemarca. Acest loc “de top” este ocupat de ţara scandinavă pentru al treilea an consecutiv. Autorii studiului notează că emisiile daneze scad “mai mult mai sau puţin constant” din 1997 şi au lăudat angajamentul ţării de a ajunge până în 2020 să acopere jumătate din consumul de electricitate cu energie eoliană.
Suedia s-a plasat pe poziţia următoare. Emisiile acestei ţări s-au “prăbuşit” cu 70% în ultimii cinci ani. Guvernul suedez are ca obiectiv reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 40% până în 2020 şi să-şi genereze jumătate din energie din surse regenerabile.
Şi mai ambiţioasă este ţinta Suediei de a ajunge la emisii nete zero până în 2050.
Următoarele locuri au revenit Marii Britanii, Portugaliei, Ciprului, statului Maroc, Irlandei, Elveţiei, Franţei şi Islandei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO