Business Internaţional

Statele membre ale G7 fac front comun pentru stabilizarea pietei financiare globale

14.04.2008, 20:12 109

Ministrii de finante din statele membre ale G7 (grupul celor mai puternic industrializate tari) si-au exprimat ingrijorarea in ceea ce priveste deprecierea puternica a monedei americane si incetinirea ritmului de crestere al economiei mondiale ca urmare a unui declin sustinut al pietei de creditare.
"De la ultima noastra intalnire, piata a asistat la fluctuatii bruste ale principalelor monede nationale, care pot afecta serios stabilitatea economica si financiara mondiala", se arata intr-un raport dat publicitatii dupa incheierea intrunirii la nivel inalt care a avut loc vineri la Washington, scrie presa internationala.
Oficialii G7 si-au revizuit in scadere estimarile privind cresterea economiei mondiale, mentionand in sprijinul acestei decizii recesiunea pietei imobiliare americane, turbulentele din segmentul de creditare, preturile materiilor prime si presiunile inflationiste.
"Ramanem increzatori in ceea ce priveste rezistenta pe termen lung a economiilor noastre, dar trebuie sa recunoastem ca situatia pe termen scurt s-a inrautatit", se arata in raportul organizatiei.
De la ultima reunine a membrilor G7, care a avut loc in februarie la Tokio, dolarul american s-a prabusit cu 8% in fata monedei unice si cu 6% in fata yenului.
"Vom continua sa monitorizam indeaproape piata valutara si vom coopera pentru a actiona in cel mai potrivit mod cu putinta", spun ministrii de finante ai G7.
In acelasi timp, secretarul Trezoreriei americane, Henry Paulson, a reafirmat "angajamentul autoritatilor de a continua o politica de intarire a dolarului", in conditiile in care deprecierea monedei americane constituie un dezavantaj major pentru partenerii comerciali ai Statelor Unite.
"Se incearca, discret, stabilirea unei linii de evolutie a dolarului", considera Sophia Drossos, strateg valutar la Morgan Stanley, in New York. "Chiar daca liderii G7 nu au mentionat nimic in acest sens, vanzarea puternica a monedei americane va fi reluata rapid. Iar acest lucru indica o volatilitate foarte mare pe piata", a adaugat ea.
In acelasi timp, membrii G7 au aprobat un plan care are scopul de a relaxa conditiile de pe piata internationala de creditare. Planul - care include sporirea reglementarilor destinate pietei financiare si o mai mare transparenta a operatiunilor din acest segment - va fi implementat in cel mult trei luni, spun ministrii de finante din statele cel mai puternic industrializate.
Acestia au pledat pentru ca bancile sa publice "in totalitate" rapoartele privind operatiunile efectuate pana la jumatatea anului fiscal, rapoarte care ar trebui sa contina investitiile expuse unor riscuri majore. De asemenea, planul ministrilor de finante ai G7 include o imbunatatire a activitatii agentiilor de rating.
"Situatia de pe piata financiara mondiala continua sa se agraveze, ajungand mult mai departe decat estimasem initial", spun liderii G7. Iar, in aceste conditii, "evolutia pe termen scurt a economiilor din intreaga lume va fi afectata vizibil", au adaugat acestia. Intalnirea oficialilor G7 vine in conditiile in care Fondul Monetar International indica intr-un raport publicat saptamana trecuta ca exista 25% sanse ca anul acesta economia mondiala sa intre in recesiune.
Si asta in situatia in care prabusirea pietei americane a creditelor subprime a impins economia americana aproape de primul trend descendent din ultimii sapte ani si a determinat bancile sa inaspreasca conditiile de creditare. Raportul FMI indica de asemenea ca pierderile totale generate de criza subprime ar putea ajunge la aproape 1.000 mld. dolari.
In timp ce deprecierea dolarului a ajutat economia americana prin impulsionarea exporturilor, accelerarea acestei tendinte a atras critici dure din partea principalilor parteneri comerciali ai Statelor Unite, in conditiile in care o asemenea situatie determina o scumpire a produselor exportate de aceste state. "Nu suntem de acord cu miscarile recente de pe piata valutara", a adeclarat recent Jean-Claude Juncker, ministrul luxemburghez de finante si presedintele consiliului Uniunii Europene.
Totusi, spun analistii, deprecierea monedei americane va fi foarte greu stopata, in conditiile in care ritmul de crestere al economiei americane este mult mai slab decat cel inregistrat de celelalte state dezvoltate din punct de vedere industrial. Mai mult, nu exista nici un semnal clar potrivit caruia membrii G7 ar dori sa intervina pentru a stopa declinul dolarului.
De la ultima intalnire a membrilor G7, piata americana a fost marcata de colapsul Bear Stearns si achizitionarea bancii de investitii de catre JP Morgan, de reducerea locurilor de munca si de nivelurile record inregistrate de preturile materiilor prime.
"Martie a fost o luna foarte dura pentru economia americana", spune Erin Callan, directorul financiar al Lehman Brothers.
De asemenea, Jeff Immelt, directorul executiv al General Electric, spune ca "ultimele doua saptamani ale lunii trecute au conturat o imagine complet diferita a pietei serviciilor financiare".
Compus din Statele Unite, Japonia, Germania, Franta, Italia, Marea Britanie si Canada, grupul celor sapte state puternic industrializate supravegheaza aproape doua treimi din economia mondiala.

Ingrijorare privind viitorul

Oficialii G7 si-au revizuit in scadere estimarile privind cresterea economiei mondiale, mentionand in sprijinul acestei decizii recesiunea pietei imobiliare americane si turbulentele din segmentul de creditare.
Membrii G7 au aprobat un plan pentru a relaxa conditiile de pe piata internationala de creditare, care include sporirea reglementarilor si o mai mare transparenta a operatiunilor din acest segment.
De la ultima reunine a G7, in februarie anul acesta, dolarul american a cazut cu 8% in fata monedei unice si cu 6% in fata yenului.
Bancile ar trebui sa publice "in totalitate" rapoartele privind operatiunile efectuate pana la jumatatea anului fiscal, rapoarte care ar trebui sa contina investitiile expuse unor riscuri majore.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO