Business Internaţional

Statele membre NATO au alocat mai multe fonduri pentru apărare în 2017

Statele membre NATO au alocat mai multe fonduri pentru...

Autor: Andrei Ionascu

15.03.2018, 19:52 234

Potrivit unui raport prezentat joi, statele europene şi Canada au cheltuit cu 5-6% mai mult pentru apărare anul trecut, în comparaţie cu 2016, pe fondul presiunii din partea preşedintelui american Donald Trump de a majora bugetele pentru armată.

Raportul NATO pentru 2017 mai arată că Estonia, Grecia, Polonia şi Marea Britanie au îndeplinit obiectivul de 2% din PIB, iar Letonia, Lituania şi România se vor alătura în 2018.

Cele 29 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice au investit peste 900 de miliarde de dolari pentru apărare în 2017, dar cheltuielile Statelor Unite reprezintă două treimi din această sumă.

Cele mai mari creşteri privind cheltuielile pentru apărare în 2017, comparativ cu 2016, au fost înregistrate în Bulgaria (care se teme de dominaţia Rusiei în regiunea Mării Negre), Germania (care conduce un batalion NATO în regiunea Mării Baltice) şi Norvegia (care a reclamat intensificarea activităţilor Rusiei în apropierea frontierei maritime).

"După mai mulţi ani de declin, remarcăm trei ani consecutivi de creştere şi mai multe ţări care întrunesc ţinta de două procente. Aliaţii investesc în noi capacităţi semnificative. NATO nu are luxul de a alege ameninţările de securitate cu care se confruntă. Trebuie să fim pregătiţi şi capabili să operăm decisiv în toate domeniile - la sol, pe apă, în aer şi în spaţiul cibernetic", a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Administraţia Donald Trump insistă ca toate ţările NATO să aloce 2% din PIB pentru bugetele apărării. În afară de Statele Unite, 15 dintre cele 28 de state NATO au elaborat strategii în acest sens. Dar Spania a stabilit acest obiectiv bugetar abia pentru anul 2024, iar Ungaria pentru 2026. Belgia, Olanda, Luxemburg, Italia, Portugalia, Norvegia şi Danemarca tergiversează planurile. Franţa a semnalat majorarea cu o treime a bugetului apărării în intervalul 2017-2025, iar Germania a stabilit atingerea ţintei de 2% abia în 2024.

În martie 2017, după o întrevedere cu cancelarul german Angela Merkel, preşedintele american Donald Trump a afirmat că Germania ar datora sume mari Alianţei Nord-Atlantice şi Statelor Unite pentru apărare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO