Business Internaţional

Statele UE care au refuzat adoptarea euro incep sa revina asupra deciziei

07.12.2008, 16:05 90

Islanda si Danemarca isi reevalueaza pozitia de respingere a adoptarii euro, dupa ce turbulentele de pe pietele valutare au deteriorat aproape complet coroana islandeza si au subminat zlotul polonez, scrie International Herald Tribune.

Surprinzator, Danemarca - un model de management economic aproape perfect - pare a fi dispusa sa imbratiseze moneda unica europeana, dupa ce a respins-o de doua ori in trecut.
Danemarca a fost fortata sa utilizeze dobanzi ridicate de politica monetara pentru a isi apara moneda locala, coroana, in fata atacurilor speculative. Efectele acestor rate ridicate ale dobanzii se rasfrang in prezent asupra economiei, contribuind la o modificare drastica a atitudinii.
"Danemarca este extrem de sanatoasa in raport cu toate standardele macroeconomice", a declarat Thomas Mirow, presedinte al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare. Atitudinea schimbata cu privire la euro "spune multe despre optiunea de a rezista singur in timpuri dificile".
Dupa ce cele 10 state din Europa Centrala si de Est s-au alaturat Uniunii Europene in 2004, obiectivul politic de controlare a deficitelor bugetare si a inflatiei - cele doua criterii majore ce trebuiau indeplinite pentru adoptarea monedei euro - a devenit si mai important.
In consecinta, doar patru mici state (Slovenia, Cipru, Malta si Slovacia) au indeplinit criteriile de convergenta. Insa criza financiara a schimbat regulile jocului, pe masura ce noile costuri vizibile care decurg din respingerea monedei unice europene modifica viziunea asupra monedelor independente.
Convulsiile de pe pietele financiare inchid asa-numitul "zbor catre calitate", termen pe care investitorii il utilizeaza pentru a descrie o transferare a banilor din activele cu risc potential in active cat mai sigure, printre acestea din urma numarandu-se moneda euro si investitiile denominate in euro.
In octombrie, zlotul polonez s-a depreciat puternic in raport cu euro, pe masura ce au aparut speculatii potrivit carora criza economica ce a afectat Ungaria va afecta si statul vecin, Polonia.
Insa deprecierea zlotului a inceput sa ameninte cetatenii care renuntasera la imprumuturile denominate in euro, afirma analistii. In timp ce aceste credite aveau rate atractive ale dobanzilor, o moneda autohtona mai slaba genera rambursari ipotecare mai ridicate pentru debitorii polonezi.
In decurs de cateva zile, Lech Kaczynski, presedintele Poloniei, a aprobat programul de adoptare a euro pana in 2012. Dupa cateva saptamani, Polonia a incheiat un angajament cu Banca Centrala Europeana, prin care avea sa primeasca o linie de swap in valoare de 10 mld. euro pentru a face fata crizei. Ulterior, zlotul s-a stabilizat.
Lituania, Letonia si Estonia, care de asemenea au devenit membre ale UE in 2004, nu au avut niciodata nevoie de convingeri suplimentare asupra avantajelor monedei unice europene, insa in prezent isi dubleaza eforturile pentru a asigura integrarea in zona euro in cativa ani.
Ungaria, care a primit asistenta din partea Bancii Centrale Europene, grabeste de asemenea adoptarea euro. Suedia, stat membru al UE care a respins euro in 2003, a inregistrat o modificare a atitudinii publice in favoarea monedei unice europene.
Islanda, o tara insulara cu 300.000 de locuitori, s-a aflat in pragul falimentului national inainte ca Fondul Monetar International sa-i acorde sprijin. Colapsul coroanei islandeze de aproximativ 80 de procente in raport cu euro a determinat insolvabilitatea rapida a bancilor autohtone, care detineau obligatii in alte valute.
Islanda a refuzat calitatea de membru al UE, o conditie esentiala pentru adoptarea euro, intrucat s-a temut ca o politica comuna in domeniul pescuitului ar putea genera o diminuare a controlului asupra acestei resurse naturale vitale. In mijlocul unei recesiuni dureroase, sondajele arata in prezent ca peste 70% din islandezi sunt pentru adoptarea euro si renuntarea la coroana. Partidul de guvernamant isi revizuieste atitudinea de opozitie in acest sens.
Companiile importante din Islanda actioneaza in vederea adoptarii practice a euro, daca nu si pe hartie. Alfesca, o companie ce comercializeaza fructe de mare si Straumur-Burdaras, o banca de investitii, intentioneaza sa isi listeze actiunile pe burse in euro, eliminand riscul ca investitorii straini sa detina active denominate in coroane.
"Cand te confrunti cu o criza precum aceasta - bancara si monetara -, nu poti decat sa recurgi la schimbari", a afirmat Finnur Oddson, director al Camerei de Comert din Islanda. "Exista un acord general ca actuala noastra politica monetara nu functioneaza."
Danemarca va reprezenta testul sever al adoptarii euro, sunt de parere analistii, intrucat tara a respins deja moneda unica europeana in cadrul a doua referendumuri, cel mai recent fiind organizat in 2000. Prim-ministrul Anders Fogh Rasmussen a profitat de situatia curenta pentru a-si anunta intentiile de organizare a unui al treilea referendum pana la finalul mandatului sau in 2011.
Principalul obstacol ce survine in demersul adoptarii euro are preponderent origini politice. Partidul Socialist Popular, principala formatiune de opozitie, s-a opus adoptarii euro, anuntand ca UE trebuie sa acorde o atentie sporita cauzelor populare precum diminuarea speculatiilor si ajustarea politicilor agricole pe un format ecologic.
Opozitia continua a partidului va determina probabil esecul referendumului, intrucat acesta atarna de un fir de ata. In noiembrie, un sondaj organizat de agentia daneza de statistica a revelat faptul ca partizanii adoptarii euro sunt in proportie de 49%, comparativ cu cei care se opun monedei unice europene, in proportie de 45%, dupa ce o lunga perioada acestia din urma au fost majoritari.
Villy Soevndal, presedintele Partidului Socialist Popular, a anuntat posibilitatea de sprijinire a euro, daca Rasmussen va determina UE sa actioneze in punctele pe care partidul sau le sustine. In opinia multor danezi, Soevndal doar isi sicaneaza rivalul politic, insa pentru prima data de cand euro a fost creat, un da din partea Danemarcei pare veridic.
"Trebuie sa decidem daca danezii vor vota afirmativ sau negativ", a declarat Soevndal. "Nu ne vom juca cartile fara sa primim nimic."
Pentru a stabiliza comertul cu cele 15 state membre ale zonei euro, care constituie cel mai mare partener comercial al Danemarcei, banca centrala mentine coroana intr-o banda de variatie ingusta in raport cu euro. De la debutul monedei unice europene, acest demers s-a tradus prin ajustarea dobanzii de politica monetara concomitent cu Banca Centrala Europeana.
In timp ce rata somajului era redusa si cresterea economica evolua pozitiv, costurile pareau neglijabile. Insa pe masura ce monedele europene s-au prabusit pe fondul crizei financiare, banca centrala daneza a majorat rata dobanzii de referinta cu un punct procentual pentru a evita colapsul coroanei in octombrie, chiar daca Banca Centrala Europeana a redus dobanda de politica monetara. Altfel, companiile daneze s-ar fi confruntat cu costuri ridicate in ceea ce priveste rambursarea creditelor externe.
Danske Bank, cea mai mare institutie bancara din Danemarca, estimeaza ca in prezent danezii achita pentru rambursarea unui credit ipotecar cu 1,8 puncte procentuale mai mult decat platesc germanii in euro. Efectele vor fi mai evidente in decembrie, cand multe imprumuturi ipotecare isi vor majora rata ajustabila. Steen Bocian, economist-sef pentru Danske Bank, a precizat ca sustinatorii adoptarii monedei unice europene "nu au putut demonstra care sunt costurile mentinerii noastre in afara zonei euro pana in acest moment".
Pe masura ce dezbaterile daneze legate de subiectul euro aduna presiuni, sustinatorii monedei unice europene au inceput sa considere ca se pot baza pe un nou segment de votanti: tinerii care au calatorit in strainatate si au luat contact cu beneficiile utlizarii euro. La momentul ultimului referendum, hartiile si monezile euro nu fusesera introduse pe piata.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO