• Leu / EUR4.9480
  • Leu / GBP5.6665
  • Leu / USD5.0712
Business Internaţional

Statele Unite au impus un nou set de sancţiuni împotriva Iranului

Statele Unite au impus un nou set de sancţiuni împotriva Iranului

Autor: Bianca Pavaluca, Mediafax

22.03.2019, 16:47 98

Administraţia de la Washington a anunţat vineri că va impune sancţiuni împotriva a 14 persoane şi 17 entităţi care au conexiuni cu Organizaţia de Inovaţie şi Cercetare pentru Apărare (SPND) din Iran, care a jucat un rol important în activităţile nucleare ale Iranului, relatează Reuters.

Printre entităţile aflate pe noua listă de sancţiuni se numără şi grupul Shahid Karimi, care lucrează la proiecte proiecte privind rachete balistice pentru SPND şi patru indivizi, asociaţi ai acestei companii, conform unui comunicat emis de Departamentul Trezoreriei din SUA.

„Guvernul Statelor Unite ia măsuri decisive împotriva actorilor care au relaţii cu Organizaţia de Inovaţie şi Cercetare pentru Apărare (SPND), care au susţinut sectorul apărării din Iran”, a declarat Steven Munchin, secretarul Trezoreriei din SUA.

„Statele Unite vor contiua să aplice presiune maximă asupra regimului din Iran, utilizând toate măsurile economice pentru a împiedica Iranul să dezvolte arme de distrugere în masă. Oricine ia în considerare afaceri cu industria de apărare din Iran, în particular cu SPND, riscă izolare profesională, personală şi financiară”, a adăugat Munchin.

Sancţiunile impuse implică îngheţarea conturilor şi interdicţia de a dezvolta afaceri în Statele Unite sau cu organizaţii americane.

Liderul suprem iranian Ayatollah Ali Khamenei a declarat joi că Iranul va continua să îşi consolideze capacităţile în domeniul apărării, în pofida creşterii presiunii din partea Statelor Unite privind stoparea programului balistic.

„Trebuie să aducem Iranul în punctul în care inamicul înţelege că nu ne poate ameninţa. Sancţiunile Statelor Unite vor face Iranul să fie independent”, a declarat Khamenei într-un interviu pentru postul de televiziune naţional Sancţiunile impuse de Statele Unite sunt menite să afecteze programul nuclear şi balistic.

De asemenea, Khamenei a transmis că semnatarii europeni ai Acordului Nuclear din 2015 nu reuşesc să satisfacă interesele Iranului. Preşedintele american Donald Trump a decis în luna mai 2018 retragerea Statelor Unite din Acordul Nuclear, semnat alături de şase mari puteri.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9480
Diferență: -0,0202
Ieri: 4.9490
Azi: 5.0712
Diferență: 0,4815
Ieri: 5.0469
Azi: 5.6665
Diferență: 0,5287
Ieri: 5.6367
Azi: 5.1139
Diferență: -0,9932
Ieri: 5.1652