Business Internaţional

Statele Unite au pierdut 160.000 de locuri de munca luna trecuta

05.10.2008, 19:25 21

Economia americana a pierdut 159.000 de slujbe in septembrie, cea mai slaba luna din punct de vedere al evolutiei ratei de angajare din ultimii cinci ani, conform datelor oferite de guvern vineri. Noile date amplifica si mai mult temerile potrivit carora o eventuala recesiune ar deveni mult mai severa decat se estima anterior, scrie The New York Times.

Rata de angajare si-a continuat drumul in jos pentru a noua luna consecutiv, sistemul pierzand 760.000 de slujbe in acest an, conform raportului oferit de departamentul de munca.
Toate aceste cifre nu includ si evenimentele traumatizante ce au marcat saptamana trecuta, cand o serie de institutii de pe Wall Street s-a prabusit sub propria lor greutate, determinand o mai rapida punere in functiune a planului de salvare a sistemului financiar aprobat vineri de Congres.
"Este un raport privind disponibilizarile, si cel mai rau lucru este ca nu reflecta in nici o maniera recentul atac pe care l-au suferit pietele de credit", este de parere Michael T. Darda, economist-sef la MKM Partners, o companie de cercetare si tranzactionare din Greenwich, Conn. "Raportul acesta nu ne ofera nici o veste buna. Am pierdut slujbe in aproape fiecare sector din economie, si situatia se va mai inrautati inainte de a aparea soarele deoarece starea de sanatate a pietei de credit s-a deteriorat in mare parte zilnic in ultimele saptamani", spune economistul.
Desi planul salvator ar putea restaura ordinea sistemului financiar si eventual ar putea "curata" economia prin deschiderea drumului de asigurare a capitalului pentru mediul de afaceri, putini analisti se asteapta sa schimbe viitorul unei intregi natiuni.
Preturile proprietatilor imobiliare continua sa scada, erodand bunastarea sistemului in conditiile in care milioane de persoane se confrunta cu datorii inimaginabile.
Piata muncii, si ea intr-un proces de deteriorare, a afectat economia prin eliberarea de state de plata, aducand din nou in prim plan o predilectie pentru economisire, aspect ce a cauzat scaderea vanzarilor de la showroomuri de masini la saloane de cosmetica.
Bancile ar trebui sa observe imbunatatiri ale bilantului lor contabil odata ce guvernul le "scapa" de investitiile dezastruoase, cu toate acestea ele raman sub presiune si nu se arata doritoare sa ofere credite.
"Cel mai optimist scenariu este acela in care planul de salvare al sistemului bancar pune capat unui eventual si mai puternic declin in activitate", crede Darda, "insa este putin probabil ca daca ei actioneaza de o asemenea maniera, brusc, norii dispar si cerul se insenineaza."
In primele opt luni ale anului ritmul pierderilor de locuri de munca a fost relativ constant - 75.000 de slujbe in fiecare luna. Raportul pentru luna septembrie a dublat insa aceasta cifra.
Rata somajului s-a mentinut la 6,1% in luna septembrie, insa economistii spun ca aceasta valoare reflecta modul in care oamenii ce au renuntat sa mai caute de munca nu sunt contabilizati.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO