Business Internaţional

Statele Unite avertizează asupra planurilor Chinei de extindere a influenţei asupra Italiei, în timp ce Guvernul de la Roma asigură că va lua în considerare avertismentele în dezvoltarea sistemului 5G

Statele Unite avertizează asupra planurilor Chinei de...

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

30.09.2020, 17:42 83

Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a exprimat preocupare, miercuri, privind planurile Chinei de extindere a influenţei economice asupra Italiei, în timp ce Guvernul de la Roma a dat asigurări că va ţine cont de avertismente în dezvoltarea sistemului 5G.

Statele Unite au îndemnat în mod repetat Italia, ţară în care sunt baze militare americane, să nu aprofundeze relaţiile cu China, iar Mike Pompeo a reiterat mesajul în cursul unei întrevederi cu Luigi di Maio, ministrul italian de Externe.

"Am avut cu ministrul italian de Externe o conversaţie lungă referitoare la preocupările SUA că Partidul Comunist chinez încearcă să exercite presiuni economice asupra Italiei pentru a-şi atinge obiectivele strategice", a declarat Mike Pompeo, citat de agenţia Reuters.

"De asemenea, Statele Unite îndeamnă Guvernul italian să analizeze atent riscurile de securitate naţională şi la nivelul protejării sferei private a cetăţenilor prezentate de companii tehnologice care au legături cu Partidul Comunist chinez", a subliniat Mike Pomepo.

Luigi din Maio a afirmat că menţine angajamentele faţă de partenerii occidentali şi înţelege poziţia Statelor Unite.

"În problema 5G, i-am spus secretarului Mike Pompeo că suntem conştienţi de preocupările aliatului american şi înţelegem deplin responsabilitatea fiecărei ţări în privinţa securităţii", a subliniat Luigi di Maio.

Italia a generat preocupări în SUA anul trecut, când a devenit prima economie dezvoltată din Occident care s-a alăturat proiectului chinez de infrastructură Iniţiativa o Centură şi o Şosea (Belt and Road Initiative).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO