Business Internaţional

Statele Unite lanseaza o noua bancnota hi-tech de 100 de dolari

Statele Unite lanseaza o noua bancnota hi-tech de 100 de dolari
23.04.2010, 00:00 4138

Intr-o lume in care securitatea a ajuns un subiect extrem decontroversat, guvernul american a decis sa scoata pe piata o nouabancnota revolutionara de 100 dolari. Entuziasmul de la nivel inaltpaleste insa cand vine vorba de falsificatorii de bani, scrie WallStreet Journal.

Trezoreria a facut publica ceea ce numeste "noua generatie de osuta", o bancnota de 100 de dolari modificata, cu un nou design, alcarei scop este sa fie invincibila in lupta cu falsificatorii.Noile "hartii" vor fi disponibile incepand cu 10 februarie 2011.Vechile bancnote vor fi acceptate pana cand vor iesi dincirculatie.

Banii folosesc tehnologia 3D

Exista ceva ce nu se schimba in cazul acestei bancnote.Portretul atotcunoscut al lui Benjamin Franklin ramane la loculsau. Ce este nou si cel mai important este ca peste textul extrasdin Declaratia de Independeta este amplasata o pana utilizata deParintii Fondatori - liderii politici care au semnat Declaratia deIndependenta in 1776 - iar pe centrul bancnotei este asezata obanda de securitate 3D. Imaginile de pe banda de securitate semodifica in timp ce bancnota este rasucita. Noul design este menitsa ingreuneze "munca" falsificatorilor de bani.

Guvernul este deja obisnuit cu procesul de redesenare abancnotelor. In ultimul deceniu, bancnotele de 20, 50, 10 si 5dolari au suferit modificari de design. Ultima data cand bancnotade 100 de dolari a suferit o modificare de design a fost in martie1996.

In principiu, Trezoreria Statelor Unite modifica designulbanilor o data la sapte pana la zece ani, deoarece descopeririledin domeniul tehnologiei permit autoritatilor sa lupte mai bineimpotriva falsificatorilor de bani.

Secretele noii bancnote

Scopul acestui "joc" este crearea unor bancnote care sunt greu,chiar imposibil de falsificat, insa usor pentru public derecunoscut daca sunt sau nu autentice. Aceast proces este unuldelicat deoarece in prezent in circulatie exista 6,5 miliarde debancnote de 100 de dolari, iar doua treimi dintre acestea depasescgranitele Statelor Unite, potrivit Fed.

In 1996, cand designul hartiei de 100 de dolari a fost pentruultima data modificat, noutatile au constat in aplicarea unuifiligran si in modificarea numeralului

100 astfel incat culoarea acestuia sa se modifice in functie demiscare. De aceasta data, doua dintre cele mai evidente modificarisunt banda de securitate inserata in bancnota si clopotul LibertyBell - simbol al Revolutiei americane - ce apare si dispare incalimara de langa portretul lui Benjamin Franklin. Banda desecuritate contine imagini cu clopote, care se modifica in numerale100, care se schimba ulterior in clopote odata cu rotireabancnotei. Daca sensul miscarii este stanga-dreapta, atunciimaginile par a se misca sus-jos si invers.

Noile descoperiri tehnologice au ajutat autoritatile americanesa creeze o bancnota "moderna".

Cele mai valoroase bancnote din lume

  • Hartia de 500 de euro este a doua cea mai valoroasa din randulcelor mai utilizate bancnote din lume.
  • Banca Nationala a Canadei a decis in anul 2000 sa retraga de pepiata bancnota de 1.000 de dolari canadieni (748,5 euro), ca omasura in lupta impotriva spalarii de bani si a crimeiorganizate.
  • Hartia de 500 de lati (710 euro), moneda nationala a Letoniei,este cea mai valoroasa la nivel european.
  • Bancnota de 10.000 de dolari din Singapore (5.444 de euro) estecea mai valoroasa din lume, desi este foarte rar utilizata.
  • In randul celor mai tranzactionate sase monede nationale,hartia de 500 de euro si cea de 1.000 de franci elvetieni (697 deeuro) sunt cele mai valoroase, potrivit Bancii Nationale aItaliei.
  • In cazul Statelor Unite, bancnota de 100 de dolari (74 de euro)este cea mai mare ca valoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO