Business Internaţional

Statele Unite si Rusia se grabesc sa se inteleaga in privinta comertului

05.10.2005, 18:43 15

Atat Statele Unite, cat si Rusia exercita presiuni in sensul finalizarii negocierilor bilaterale legate de numarul de membri ai Organizatiei Mondiale a Comertului (World Trade Organisation) pana la sfarsitul acestui an, conform oficialilor guvernamentali si liderilor sectorului de afaceri din ambele tari, citati de The Moscow Times.

In acelasi timp, acestia s-au plans in legatura cu volumul relativ mic de investitii realizate de Statele Unite in Rusia, volum ce se situeaza la acelasi nivel cu cel din Costa Rica.

"Suntem interesati sa incheiem un acord bilateral privitor la acceptarea Rusiei in cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului inainte de sfasitul acestui an", a declarat ambasadorul american William Burns, in cadrul reuniunii anuale a US-Russia Business Council.

Pentru a deveni membre ale acestui organism, tarile candidate trebuie sa negocieze acorduri individuale cu fiecare din cele 148 de tari membre. Discutiile cu Statele Unite reprezinta ultimul obstacol major in calea accederii Rusiei la WTO.

Totusi, problemele dificile nu pot fi evitate, a declarat Burns. "Implementarea drepturilor de proprietate intelectuala si o serie de alte pro-bleme importante se afla inca pe masa de discutii".

Un declin demografic, birocratia excesiva si o tendinta catre supra-centralizare reprezinta amenintari serioase in cadrul economiei Rusiei, spune Burns.

"Cred cu tarie ca in momentul in care presedintele Vladimir Putin va convoca G8 in St. Petersburg in iulie 2006, Rusia va fi membra a Organizatiei Mondiale a Comertului", declara Eugene Lawson, presedinte al US-Russia Business Council.

Anul viitor, Rusia va gazdui reuniunea Grupului celor 8 tari industrializate.

"Rusia trebuie sa devina membra a OMC, insa numai in conditii corecte", a declarat Mihail Krasnov, presedinte al companiei Verysell, o companie de IT.

Liberalizarea unor sectoare cum ar fi proiectarea de aparate de zbor fara o perioada de tranzitie ar pune in pericol industria interna, a declarat Krasnov.

In acelasi timp, birocratia si coruptia din aceasta tara tin in continuare departe companiile din Statele Unite, au aratat oficialii in decursul intrunirii.

"Investitiile americane in Rusia inregistreaza in prezent un nivel similar celor din Costa Rica", a declarat Anthony Wayne, secretar pe probleme de afaceri si economice in cadrul Departamentului de Stat al Statelor Unite.

Prim-ministrul adjunct al Rusiei, Alexander Zhukov, a declarat ca desi schimburile comerciale bilaterale s-au intensificat cu 60% in primul trimestru al acestui an, pana la 10 miliarde de dolari (8,3 miliarde de euro), aceasta cifra este inca relativ redusa.

Veniturile rusilor, ajustate la inflatie, inregistreaza o crestere cuprinsa intre 8% si 9% pe an, arata Zhukov.

In ciuda cresterii inregistrate de unii indicatori economici ai Rusiei, cum ar fi cresterea anuala de aproximativ 7% a PIB, problemele de ordin structural reprezinta o bariera in calea influxului de capital american, declara Wayne.

"Intreprinderile mici si mijlocii inca resimt povara coruptiei si lipsei de intermediari financiari", a declarat Andrew Somers, presedinte al Camerei Americane de Comert in Rusia, in cadrul aceleiasi reuniuni.

US-Russia Business Council este un grup de lobby cu sediul in Washington pentru companiile americane si ruse ce-si desfasoara activitatea in Rusia, cat si pentru companiile ruse ce au operatiuni in Statele Unite.

catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO