Business Internaţional

Statele Unite trimit avioane F-35 în Coreea de Sud, pe fondul tensiunilor cu regimul nord-coreean

Statele Unite trimit avioane F-35 în Coreea de Sud, pe...

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

05.07.2022, 17:13 418

Statele Unite au trimis marţi avioane de vânătoare F-35, invizibile pe radare, în Coreea de Sud, pentru exerciţii militare comune care intervin în contextul amplificării tensiunilor cu regimul din Coreea de Nord, care dispune de capabilităţi nucleare, informează agenţia Reuters.

Statele Unite şi Coreea de Sud reduseseră amploarea exerciţiilor militare comune în ultimii ani, în cadrul eforturilor de iniţiere a interacţiunilor diplomatice cu regimul Kim Jong-Un şi din cauza pandemiei.

Preşedintele Coreei de Sud, Yoon Suk-Yeol, al cărui mandat a început în mai, vrea să intensifice demonstraţiile aliate de forţă militară, pentru a contracara testele balistice multiple efectuate de Coreea de Nord. Regimul de la Phenian pare a pregăti inclusiv un test nuclear, care ar fi primul după anul 2017.

Pe fondul tensiunilor cu Phenianul, Pentagonul a trimis şase avioane de vânătoare F-35, invizibile pe radar, care vor rămâne în Coreea de Sud zece zile. "Scopul venirii avioanelor americane este a demonstra forţa capabilităţilor pentru descurajare şi postura de apărare a alianţei SUA-Coreea de Sud, precum şi intensificarea interoperabilităţii", a comunicat Ministerul Apărării de la Seul.

Coreea de Sud dispune, la rândul său, de 40 de avioane F-35 achiziţionate din Statele Unite şi vrea să cumpere încă 20 de aparate.

Regimul Kim Jong-Un a condamnat vehement exerciţiile militare comune ale Statelor Unite şi Coreei de Sud, considerându-le relevante pentru "politicile ostile" ale Washingtonului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO