Business Internaţional

Statul american Utah se pregăteşte să introducă aurul ca monedă.

Autor: Marius Oncu

31.05.2011, 23:33 314

Utah a devenit primul stat din SUA care a admis prin legefolosirea monedelor din aur şi argint, emise de Monetăria SUA, camijloace de plată la valoarea metalelor din care sunt produse,potrivit cotidianului New York Times.

Imediat după anunţul privind legea, un dealer de monede aanunţat că se află în faza finală a unei înţelegeri cu o bancăpentru a crea un sistem prin care clienţii vor putea săchel­tuiască indirect aur şi argint folosind o carte de creditVisa.

Legea votată în Utah are ca scop încurajarea populaţiei săfolosească monede din aur şi argint ca bani, dar la valoareametalului preţios folosit, asta dacă reuşesc să găsească uncomerciant dispus să accepte aşa ceva.

Măsura a fost inspirată de susţinătorii Tea Party, mişcarecon­servatoare din SUA. O parte din aderenţii acesteia consideră cădolarul ar trebui să fie garantat prin aur sau argint, dar şi căpoliticile administraţiei Obama pot conduce la o prăbuşire amonedei americane. Legea este prima de acest fel din SUA, însă maimulte state, între care Minnesota, Idaho şi Georgia, analizeazădecizii similare.

Actul legislativ nu are niciun impact şi este pur simbolic, adeclarat purtătorul de cuvânt al Monetăriei SUA Tom Jur­kowsky, darsusţinătorii argumentează că este mai mult decât o măsură politică.Aceştia consideră că legea este doar în­­ceputul, iar în viitorstatul Utah ar putea să introducă pro­pria monedă, retailerii arputea avea cântare pentru metalele pre­ţioase, iar o forţă deapărare statală ar putea fi înfiinţată pen­tru a păzi depoziteleunde ar fi produşi şi depozitaţi noii bani.

Mulţi dintre susţinătorii legii cred că politici precumcheltuielile de stimulare a economiei, sprijinirea sistemuluifinanciar şi introducerea unor servicii medicale la nivel naţionalvor falimenta în curând SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO