Business Internaţional

Statul salvează cel mai mare creditor din Afganistan

Autor: Cristina Rosca

06.09.2010, 23:50 25

Guvernul de la Kabul a anunţat că este dispus să ofere banicreditorului Kabul Bank, care întâmpină o serie de probleme după cedeponenţii au început să îşi retragă masiv banii, scrie agenţia depresă AFP.
Sute de clienţi au făcut coadă în faţa uşilor filialelor din toatăţara timp de şapte zile, golindu-şi conturile pe fondul temerilorcă cea mai mare bancă privată din Afganistan se prăbuşeşte subpropria greutate în mare parte din cauza faptului că acţionarii aurealizat mai multe operaţiuni de retragere ilegală a unor fonduridin cadrul băncii.
Emal Ashore, un purtător de cuvânt al Băncii Centrale dinAfganistan, a declarat că instituţia "este dispusă să oferecredite".
"Din poziţia de cea mai mare insti­tu­ţie de creditare, noi, bancacentrală, suntem dispuşi să oferim împrumuturi Kabul Bank", aadăugat el, refuzând să ofere orice alte detalii.
Un important membru al Parla­mentului care nu a dorit să îşi facăpublică identitatea a anunţat la sfârşitul săp­tămânii trecute căpreşedintele Karzai a cerut băncii centrale să consti­tuie rezerveîn valoare de 380 mil. dolari în eventualitatea în care banii vorfi utilizaţi pentru aju­torarea Kabul Bank.
Clienţii băncii au continuat să for­meze cozi în faţa filialelordin toată ţara, deponenţii dorind să îşi retragă fon­durile înpofida anunţurilor oficialilor.
"Nu mai am încredere în această bancă", a spus un client care aieşit cu 100.000 de dolari dintr-o filială situată în oraşul nordicMazar-i-Sharif. "Mi-am retras toţi banii".
În faţa celei mai mari filiale a băncii, situată în oraşul Heratdin vestul ţării, sute de bărbaţi şi femei aşteptau încă de laapariţia zorilor în speranţa că îşi vor putea obţine banii depuşi.Potrivit acţionarilor băncii, până în prezent au fost retrase sutede milioane de dolari, iar cei mai mari investitori au fost primiicare au făcut asta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO