Business Internaţional

Steinbruck: Daca marim TVA, nu se intampla nimic

06.12.2005, 18:05 11

Economistii germani sunt ingrijorati ca majorarea TVA va afecta cresterea economica

Calculele specialiStilor privind impactul majorarii taxei pe valoarea adaugata sunt "absurde", a declarat Peer Steinbruck, noul ministru de finante al Germaniei, potrivit Financial Times.

Steinbruck, un social-democrat in cadrul coalitiei conduse de Angela Merkel, era asteptat a-i informa pe omologii sai din Grupul celor Sapte natiuni bogate cu privire la controversatul sau plan de reducere de taxe in cadrul unei intruniri a ministrilor de finante din Londra.

Intentia de majorare a TVA de la 16 la 19%, majorare ce ar urma sa fie aplicata incepand cu ianuarie 2007, i-a alarmat pe economisti, acestia temandu-se ca o astfel de masura ar pune in pericol fragilul proces de redresare economica a Germaniei.

"Nici un economist nu poate calcula efectul exact", a declarat Steinbruck in cadrul unui interviu acordat Financial Times.

"De ce? Pentru ca nu stiu ce efect va avea asupra preturilor; ce efect va avea asupra profiturilor; cum va afecta diferitele sectoare", a continuat Steinbruck.

Dirk Schumacher, economist european in cadrul Goldman Sachs, a comentat: "Acesta este un argument foarte slab. Daca nu ai habar ce efecte va avea o masura, atunci nu lua respectiva masura".

Majorarea TVA este parte a unui ambitios plan al guvernului condus de Merkel de a aduce deficitul bugetar al Germaniei in linie cu reglementarile fiscale ale Uniunii Europene pana in 2007. Totusi, planul, ce vizeaza reduceri de costuri in valoare de 35 de miliarde de euro in decurs de doi ani, a fost criticat pentru accentul pe care-l pune pe majorari de taxe, si nu pe reduceri de cheltuieli.

Ultima majorare de taxe realizata in Germania, o majorare de un punct in 1998, nu a avut un efect de durata asupra cresterii economice. Totusi, o majorare similara realizata in Japonia in 1997 a aruncat tara in recesiune.

"Nu poti consolida bugetul federal numai prin reduceri de cheltuieli fara a produce distorsiuni grave", a declarat Steinbruck.

Cea mai mare parte a cheltuielilor fiind directionate catre sustinerea sistemului de asigurari sociale si a onorarii datoriilor, reducerile ar trebui sa afecteze domenii cum ar fi cercetarea si dezvoltarea sau apararea, cu implicatii serioase asupra securitatii.

Sperantele exprimate de unii economisti ca rata de crestere peste asteptari inregistrata in decursul anului ar determina guvernul sa recurga la o majorare mai putin semnificativa a impozitului pe vanzari nu au avut nici o baza, a declarat Steinbruck, adaugand ca aceasta masura va fi luata la sfarsitul lunii februarie.

Guvernul german a blocat recent planurile presedintelui francez Jacques Chirac de reducere a taxei pe valoarea adaugata in sectorul alimentatiei publice.

Politicienii francezi incercasera sa o determine pe Merkel sa sustina planurile respective. Steibruck a declarat insa ca Berlinul nu este dispus sa sustina masuri ce ar deschide calea unor noi reduceri de TVA la alte servicii din UE. Intentia de majorare a TVA face parte dintr-un ambitios plan al guvernului german condus de Merkel de a aduce deficitul bugetar al tarii in linie cu reglementarile fiscale ale UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO