Business Internaţional

Ştergerea datoriilor Greciei determină pierderi de peste 70% pentru băncile europene

Ştergerea datoriilor Greciei determină pierderi de peste 70% pentru băncile europene

Autor: Paul Comsa

21.02.2012, 16:27 395

Sectorul bancar european va suporta pierderi de peste 70% în urma conversiei datoriei publice a Greciei dacă se ia în considerare reducerea dobânzilor, potrivit calculelor analiştilor agenţiei BBC.

Băncile greceşti sunt cele mai afectate de schema de conversie a datoriei statului elen. Principalii creditori ai Greciei sunt National Bank of Greece cu 13,2 mld. euro şi Eurobank EFG cu 9 mld. euro. În urma noului acord, cele două bănci vor raporta în bilanţuri pierderi de până la 70%.

În afara creditorilor eleni, băncile franceze şi germane deţin ponderea cea mai mare a datoriilor Greciei. Banca franceză BNP Paribas a anunţat că a şters deja 75% din datoria publică a Greciei. Totodată, banca germană Commerzbank a întâmpinat dificultăţi în obţinerea de finanţare din cauza ponderii mari a obligaţiunilor greceşti din bilanţ.

În privinţa investitorilor medii, efectul ajutorului financiar de marţi este neglijabil deoarece majoritatea asigurătorilor şi a fondurilor de investiţii şi-au redus considerabil expunerea pe Grecia.
Numeroşi analişti apreciază însă că acordul nu este suficient pentru a elimina temerile cu privire la intrarea în incapacitate de plată a Greciei şi că recesiunea economică va îngreuna semnificativ eforturile ţării de a-şi plăti datoriile.

Marţi, sectorul privat a acceptat schema de conversie a datoriei Greciei prin intermediul căreia băncile vor primi în schimbul obligaţiunilor noi titluri de stat, dar cu valorile nominale şi cupoanele mult reduse, într-o măsură calificată de marii bancheri ai lumii "fără precedent".



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO