Business Internaţional

Ştiau ele de criză? Băncile străine au început să fugă din Rusia cu mult înainte de prăbuşirea rublei

Ştiau ele de criză? Băncile străine au început să...

Autor: Bogdan Cojocaru

27.12.2014, 17:23 1130

Băncile străine s-au retras într-o manieră dramatică din Rusia în 2014, reducându-şi expunerea la această piaţă cu mult înainte de intensificarea crizei rublei, scrie Financial Times.

Volumul împrumuturilor sindicalizate contractate în 2014 s-a prăbuşit la doar 14% din totalul din anul precedent, în condiţiile în care băncile occidentale s-au retras de pe o piaţă care părea tot mai riscantă odată cu trecerea timpului. Băncile străine îşi vor continua, probabil, retragerea şi în 2015, ceea ce va pune presiune pe economia şi aşa fragilă a Rusiei. Banca centrală estimează că PIB-ul rusesc se poate contracta cu până la 4,7% dacă preţurilor petrolului rămân la actualul nivel de aproximativ 60 de dolari pe baril.

“Va fi, probabil, o criză a creditului.Apetitul pentru creditare a scăzut dramatic. Pentru bănci nu este vorba doar de calitatea creditului, ci şi de riscurile care le ameninţă veniturile odată cu înrăutăţirea afacerilor”, a explicat Magdalena Stoklosa, analist la Morgan Stanley.

Banca olandeză ING a fost liderul creditării sindicalizate pentru companiile ruseşti, iar grupul scandinav Nordea s-a plasat pe locul al doilea, potrivit datelor Dealogic. Sumele au fost însă mici, cu creditare de doar 800 de milioane de dolari din partea celor două bănci din noiembrie până la mijlocul lunii decembrie. Cu un an mai devreme băncile franceze Societe Generale şi BNP Paribas au fost liderii pieţei, cu împrumuturi totale de 3,7 miliarde de dolari.

Pe piaţa obligaţiunilor, Deutsche Bank, JPMorgan şi Credit Suisse au făcut cea mai mare parte din afaceri, dar şi aici volumele au fost reduse – de 9,5 miliarde de dolari, în scădere cu 82%.

Şi alte bănci, printre care Bank of America şi Citigroup, au raportat restrângerea activităţii. Barclays a asigurat că are “o expunere foarte limitată la Rusia”.

Dar pentru Raiffeisen, din Austria, SocGen şi UniCredit, din Italia, retragerea este dificilă deoarece prezenţă lor în Rusia este foarte mare. Toate aceste bănci s-au confruntat în ultimele săptămâni din 2014 cu volatilitatea preţurilor acţiunilor aproape în tandem cu prăbuşirea rublei. Portofoliul de credite al Raiffeisen din Rusia, de 15 miliarde de euro, echivalează cu 181% din capitalul tangibil în acţiuni al băncii, potrivit unei analize a Citigroup. Aceasta înseamnă că un eventual default al clienţilor ruşi ar pulveriza baza de capital a Raiffeisen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO