Business Internaţional

Stiglitz: Acordul zonei euro pentru Grecia poate opri extinderea crizei datoriilor

Stiglitz: Acordul zonei euro pentru Grecia poate opri extinderea crizei datoriilor

Autor: Mediafax

25.07.2011, 10:30 268

Acordul liderilor din zona euro pentru susţinerea financiară aGreciei poate opri extinderea crizei datoriilor, a declaratlaureatul premiului Nobel în economie Joseph Stiglitz, citat deMediafax.

"Deciziile liderilor europeni sunt un răspuns pentru cei carecontestă euro, un răspuns care pare convingător şi poate opriextinderea crizei", a afirmat Stiglitz pentru cotidianul elen TaNea.

El consideră că deciziile constituie "o soluţie politică clară,un pas spre integrarea zonei euro şi a Europei".

Liderii zonei euro au încheiat săptămâna trecută un acordpromovat de preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarulgerman Angela Merkel, prin care Grecia va primi finanţare externăde 109 miliarde euro de la UE şi FMI, la care se adaugă ocontribuţie de circa 50 miliarde euro a creditorilor privaţi aistatului elen în perioada 2011-2014.

Creditorii privaţi vor putea participa la plan prin intermediula patru instrumente, respectiv schimbul de obligaţiuni la valoareanominală în titluri cu maturitatea de 30 de ani, rostogolireaobligaţiunilor guvernamentale elene care ajung la scadenţă întitluri noi cu scadenţa la 30 de ani şi aceeaşi valoare, un schimbde obligaţiuni la 80% din valoare în titluri pe 30 de ani, dar şiun schimb la 80% în instrumente pe 15 ani. Dobânda în cazulprimelor două variante ar fi de 4,5%, respectiv 6,42% pentru atreia şi 5,9% pentu a patra. Citiţi mai multe pe www.mediafax.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO