Business Internaţional

Stiglitz: Eforturile de reducere a deficitelor bugetare afectează revenirea economică a Europei

Stiglitz: Eforturile de reducere a deficitelor bugetare afectează revenirea economică a Europei

Autor: Adrian Voicu

21.09.2010, 11:24 15

Laureat al premiului Nobel, economistul Joseph Stiglitz adeclarat că eforturile guvernelor din Europa de a reduce deficitelebugetare ameninţă să submineze revenirea economică a regiunii şi săafecteze încrederea investitorilor, scrie Bloomberg.

"Dacă Europa va continua pe aceeaşi cale, adică măsurile deausteritate, rezultatul va fi o încetinire a creşterii, ceea ce vaechivala cu scăderea veniturilor obţinute din taxe", a declaratJoseph Stiglitz pentru Bloomberg News. Când toate aceste lucruri sevor întâmpla, "pieţele vor reacţiona. Abordarea măsurilor deausteritate măreşte riscul de dezamăgire a pieţei".

Uniunea Europeană a estimat săptămâna trecută o expansiune azonei euro mai "moderată" pentru a doua jumătate a anului,majoritatea guvernelor alegând să mărească taxele şi să reducăcheltuielile.

Creşterea economică ar putea încetini la 0,5% în trimestrul treiînainte de a coborî la 0,3% în ultimul trimestru, a anunţat ComisiaEuropeană la 13 septembrie. Revenirea economică va fi încă una"ragilă", pieţele financiare revenindu-şi doar "parţial", după ceîn mai liderii UE au fost nevoiţi să anunţe stabilirea unui pachetde salvare a economiei Greciei, pentru a opri extinderea crizeieconomice la celelalte ţări din zona euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO