Business Internaţional

Stiglitz: Europa riscă să cadă înapoi în recesiune din cauza măsurilor de austeritate

Stiglitz: Europa riscă să cadă înapoi în recesiune din cauza măsurilor de austeritate
24.08.2010, 14:57 32

Economia europeană riscă să cadă înapoi în recesiune, din cauzareducerilor de cheltuieli aplicate de guverne pentru tăiereadeficitelor bugetare, a declarat reputatul economist JosephStiglitz, laureat al premiului Nobel, transmite Bloomberg.
"Reducerea cu una, cu două a investiţiilor cu return ridicat doarca să arate mai bine deficitul este complet nesăbuită", a declaratStiglitz la postul irlandez de radio RTE.

Guvernele din zona euro au luat măsuri pentru reducerea deficitelorbugetare sub limita de 3% din PIB impusă de UE după ce criza dinGrecia de la începutul anului a erodat încrederea investitorilor înuniunea monetară.

În timp ce economia a crescut în trimestrul al doilea în cel mairapid ritm din ultimii patru ani, relansarea dă deja semne deslăbiciune.

"Pentru că atât de mulţi se concentrează în Europa pe cifraartificială de 3%, care nu este susţinută de nicio realitate şicare analizează doar o porţiune a situaţiei financiare, Europariscă să aibă o recesiune dublă", avertizează economistul.

Creşterea sectorului serviciilor şi a industriei prelucrătoare dinzona euro a încetinit în luna august mai mult decât prognozaueconomiştii, iar încrederea investitorilor în economia germană acăzut la minimul ultimelor 16 luni.

Moody's a avertizat luni că riscurile pentru creşetrea economicăsunt clar negative în economia zonei euro.

Deficitul bugetar mediu din zona euro va creşte probabil la 6,6%din PIB în acest an, de la 6,3% din PIB în 2009, anticipa în lunamai Comisia Europeană.

Guvernul elen vrea să reducă deficitul de la 13,6% anul trecut la8,1% în acest an şi sub 3% din PIB până în 2014, după ce a redussalariile şi pensiile publice, majorând totodată taxele.

"Evident, Irlanda de una singură este prea mică pentru a determinace se întâmplă în Europa ca întreg. Dar dacă Germania, MareaBritanie şi alte ţări puternice urmează această abordare deausteritate excesivă, şi Irlanda va avea de suferit", a declaratStiglitz la Dublin.

Economistul a mai arătat că nu se aşteaptă la consolidareacreşterii economice prea curând, din moment ce companiile continuăconcedierile.

"Problema este că nu ieşim rapid din această criză. Ceea ce facemde fapt este să ne pregătim singuri o criză mai îndelungată, pestil japonez, cu creştere economică slabă pentru o perioadă lungăde timp. Este îngrijorător că se vorbeşte despre un nou normal cuşomajul la 10%. Asta ar fi devastator", prevede JosephStiglitz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO