Business Internaţional

Stingeţi becurile, scoateţi aparatele din priză: Preţul energiei electrice pe piaţa spot ajunge la maximul istoric de 750 de lei/MWh

Stingeţi becurile, scoateţi aparatele din priză:...

Autor: Dorin Oancea, Mediafax

18.09.2019, 13:52 268

Preţul energiei electrice cu livrarea joi a ajuns la 750 de lei/MWh pentru orele de vârf, acesta fiind cel mai mare preţ înregistrat vreodată pe piaţa spot din România, peste preţul de 680 de lei/MWh înregistrat în februarie 2017. 

Preţurile valabile pentru 19 septembrie pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) variază între 200 lei/MWh şi 750 de lei/MWh, această valoare fiind valabilă pentru şase intevale orare ale zilei.

Precedentul cel mai mare preţ de pe piaţa spot a fost înregistrat într-o lună de iarnă şi într-o perioadă de criză.

În ansamblul pieţei, Piaţa pentru Ziua Următoare are o relevanţă scăzută, în condiţiile în care este destinată cumpărăturilor de energie de ultim moment, pentru a compensa eventualele avarii din sistem sau pentru furnizorii care nu au cumpărat din timp energie, în baza unor contracte ferme. În plus, ponderea energiei - ca produs - în totalul preţului final de pe facturi este de doar o treime, restul fiind reprezentat de TVA, taxe de cogenerare şi de transport, astfel că influenţa scumpirilor punctuale de pe OPCOM este mai puţin semnificativă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO