Business Internaţional

Ştiri din Ungaria. Deficit de forţă de muncă, excedent comercial şi tranzacţii M&A în creştere, investiţie majoră în industria auto

Ştiri din Ungaria. Deficit de forţă de muncă,...

Autor: Catalina Apostoiu

12.03.2018, 00:03 617

În Ungaria, disponibilitatea forţei de muncă bine calificate re­pre­zintă o problemă potrivit majorităţii directorilor exe­cutivi de companii, relevă un raport recent realizat de compania de con­sultanţă PwC, scrie Budapest Business Journal.

Procentul directorilor care au declarat că ar dori să-şi crească personalul se menţine la peste 50% de mai mulţi ani, susţine Anita Mekler, partener la PwC Ungaria.

Aproximativ 89% dintre directori sunt încrezători că veniturile companiilor lor vor creşte în următoarele 12 luni, 55% au anticipat că economia ungară va continua să crească, iar 47% estimează că econo­mia mondială va avansa.

Aproape jumătate din di­rec­torii maghiari au desemnat Ger­ma­nia drept cea mai importantă piaţă externă, urmată de România, SUA şi Slovacia.

Excedentul comercial ungar a crescut în ianuarie la 676 milioane de euro comparativ cu 563 milioane de euro cu un an în urmă, potrivit Le Figaro. Exporturile, în principal în sectorul auto, au crescut cu 10,1%, la 8,5 miliarde de euro, iar importurile cu 9,3%, la 7,8 miliarde de euro. Trei sferturi din schimburile comerciale au loc cu ţări din UE.

Valoarea tranzacţiilor M&A din Ungaria a avansat cu 150%, la 4 miliarde de dolari anul trecut, potrivit datelor EY citate de Budapest Business Journal. Numărul acestor tranzacţii a crescut cu 21% la 133.

Activitatea M&A din sectorul imobiliar a atins cel mai ridicat nivel, cu 27 de tranzacţii anunşate. Aproape două treimi din tranzacţiile totale au implicat două companii ungare. Şase tranzacţii au fost realizate de companii britanice, cinci de firme austriece şi cinci de firme din Cehia, patru de companii americane şi trei de către firme germane. Companiile ungare au realizat 12 tranzacţii peste hotare.

Cifra avansată în raportul EY este diferită de datele incluse într-un raport publicat de companiile de consultanţă CMS şi EMIS în ianuarie, potrivit căruia Ungaria a înregistrat cea mai mare creştere a valorii tranzacţiilor M&A din rândul a 15 ţări din ECE, de 126%, la 2,7 miliarde de euro.

În sectorul auto, compania coreeană SK Innovation realizează o investiţie de 97,5 miliarde de forinţi (313 milioane euro) în producţia de baterii pentru autovehicule electrice în Komarno, potrivit Portfolio.hu.

Potrivit ministrului ungar al comerţului Peter Szijjarto, în primă fază au fost create 410 noi locuri de muncă, iar guvernul a acordat investiţiei un grant de 8,17 miliarde de forinţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO