Business Internaţional

Stiri pe scurt Business International

Stiri pe scurt Business International

Autor: Vlad Popescu, Marius Oncu

22.02.2013, 00:00 112

Preţurile din regiunile vestice ale Poloniei sunt mai mari decât cele din landurile estice ale Germaniei, stat în care, potrivit Eurostat, costul vieţii este mai mare decât în vecinul de la Est, scrie The Warsaw Business Journal. Lista produselor mai scumpe în vestul Poloniei inlcude brânzeturile, laptele condensat, sucul, mierea şi săpunul. Cele mai mari diferenţe de preţ sunt înregistrate la alcool. Decalajul este atribuit mai multor factori, printre care accize mai mari la alcool în Polonia, TVA mai ridicat şi o piaţă mai concentrată în Germania, cu mai puţini intermediari. Polonezii plătesc acasă cu 17% mai mult decât în Germania pentru bere, cu 25% mai mult pentru unt şi cu 70% mai mult pentru apa de băut îmbuteliată.

Arabia Saudită va începe în acest an construcţia celei mai înalte clădiri din lume, Kingdom Tower, în oraşul Jeddah, unul dintre cele mai importante porturi la Marea Roşie, clădirea urmând să aibă o înălţime de 1.000 de metri, iar investiţia este estimată la 1,2 miliarde dolari, scrie Bloomberg. Managerul de proiect este o asociere între Mace Group, compania care a construit Shard, cea mai înaltă clădire din Londra, şi EC Harris, parte a grupului olandez Arcadis, potrivit unui comunicat transmis de Arcadis.

Aproximativ 1,5 milioane de polonezi trăiesc în străinătate de cel puţin un an, potrivit celui mai recent recensământ, scrie The Warsaw Business Journal. Cele mai multe din aceste persoane nu se vor întoarce pentru a locui în ţară, iar migraţia populaţiei va continua, apreciază experţii în demografie. Aceştia estimează că aproximativ 100.000 de polonezi şi-au părăsit ţara anul trecut, iar 500.000-800.000 vor pleca în următorii cinci ani. Migraţia are drept cauze mai ales motive economice. Între 2000 şi 2012, aproape 300.000 de polonezi, cât populaţia unui oraş de dimensiune medie, au plecat pentru a se stabili în altă parte. Ultimul val semnificativ de emigrări a fost în 1981, când în Polonia a fost introdusă legea marţială. Potrivit legislaţiei UE, persoanele care locuiesc mai mult de un an în străinătate nu mai sunt considerate cetăţeni ai ţărilor de origine. În aceste condiţii, analiştii au calculat că Polonia are o populaţie de 37 de milioane de locuitori.

Comisia Europeană (CE) a decis să deschidă un proces împotriva Ungariei la Curtea Europeană de Justiţie, deoarece Budapesta nu s-a conformat unei cereri a CE privind renunţarea la scutirea de accize pentru băuturile distilate din fructe (palinca) produse de populaţie pentru consum propriu. Ungaria scuteşte integral de la plata accizelor palinca produsă pentru consum propriu în limita a 50 de litri pe an. CE a transmis Ungariei o opinie motivată, în iunie 2012, referitor la incompatibilitatea cu reglementările UE, însă autorităţile de la Budapesta nu au retras măsurile contestate, motiv pentru care Comisia a decis să recurgă la ultimul pas din procedura de infringement, şi anume, înaintarea cazului către Curtea Europeană de Justiţie, se arată într-un comunicat al executivului comunitar.

O cincime din totalul companiilor italiene se vor prăbuşi din cauza impactului recesiunii, a declarat directorul general al grupului financiar Intesa Sanpaolo, Enrico Cucchiani (foto), potrivit CNBC. "Cele mai bune 20% din companiile italiene au înregistrat în ultimii trei ani creşteri de venituri între 35% şi 50%, (...) dar, pe de altă parte, cele mai slabe 20% din companii au avut o scădere de 35-45%, aşa că este clar că nu vor rezista", a declarat Cucchiani. Un val de colapsuri în sectorul corporate va afecta sectorul bancar al Italiei, a spus şeful celei de-a doua mari bănci din Italia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO