Business Internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

Autor: Bogdan Cojocaru, Anca Dumitrescu, Marius Oncu

12.04.2012, 00:01 54

Iranul a stopat exporturile de petrol către Germania, cea mai mare economie europeană, a anunţat un post iranian de televiziune, preluat de Ria Novosti. UE a decis la sfârşitul lunii ianuarie să interzică importurile de ţiţei iranian, după ce Teheranul a lansat un program de îmbogăţire a uraniului la o facilitate subterană bine protejată. Uraniul îmbogăţit poate fi cu uşurinţă folosit pentru construirea de arme nucleare.

Primele şase mari bănci americane ar putea raporta pentru primul trimestru un profit net cumulat de 15,3 miliarde de dolari, în scădere cu 11% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce ar pune în pericol avansul de 19% al acţiunilor bancare înregistrat în acest an. Cele şase bănci incluse într-o analiză a Bloomberg sunt JP Morgan, Wells Fargo, Citigroup, Goldman Sachs, Bank of America şi Morgan Stanley.

Grecia are de încasat amenzi impuse de justiţie în valoare de 7,6 mld. euro, potrivit datelor anunţate de autorităţi, dar nu poate colecta din cauza reducerii numărului de angajaţi ai Fiscului prin plecări şi pensionări, precum şi a lipsei de aplicaţii electronice care să susţină procesul. Suma prezentată de Secretariatul General pentru Sisteme Informatice, echivalentă cu 4% din PIB, reprezintă totalul amenzilor impuse de tribunale, în urma proceselor pierdute de contribuabili, şi rămase încă necolectate, scrie cotidianul elen Kathimerini.

Amploarea presiunilor pieţelor financiare asupra Spaniei nu este justificată, având în vedere reformele asumate de guvern, iar Banca Centrală Europeană (BCE) are încă opţiunea programului de achiziţie de obligaţiuni guvernamentale, a declarat Benoit Coeure, membru în consiliul director al BCE, citat de Thomson Reuters. Înainte de a fi numit în conducerea BCE, Coeure a ocupat postul de economist-şef în Ministerul Finanţelor din Franţa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO