Business Internaţional

Stiri pe scurt din business internaţional

Autor: Ioana Nita

07.05.2013, 19:14 59

Marea Britanie ar trebui să iasă din Uniunea Europeană (UE) pentru că planul premierului David Cameron de a revendica puterile aflate acum în mâna Bruxelles-ului este sortit eşecului, a declarat fostul ministru britanic de finanţe Nigel Lawson, citat de agenţia Thomson Reuters. „Consider că Marea Britanie ar avea un avantaj economic dacă ar părăsi piaţa unică. Câştigurile economice ar depăşi cu mult costurile”, a spus el, adăugând că UE a devenit o „monstruozitate birocratică” şi că economia britanică ar fi mai puternică dacă ar ieşi din blocul comunitar, din care a făcut parte timp de 40 de ani. Lawson a fost ministru de finanţe în cabinetul lui Margaret Thatcher în perioada 1983-1989. Declaraţiile sale vin la scurt timp după ce Partidul Conservator al lui Cameron a primit o lovitură la alegerile locale din partea Partidului pentru Independenţă (UKIP), care a obţinut un sfert dintre voturi la nivel naţional. UKIP susţine o politică anti-UE. Cameron, venit la putere în 2010, a promis în ianuarie că va renegocia statutul Marii Britanii de membru al UE şi că va organiza un referendum în acest sens dacă va fi reales în 2015.

Société Générale, a doua bancă din Franţa ca mărime, intenţionează să desfiinţeze 620 de locuri de muncă de la sediul central din Paris pentru „a stimula“  creşterea profitului, scrie BBC. Société Générale are 60.000 de angajaţi în Franţa, dintr-un total de aproximativ 154.000 de salariaţi la nivel global. Anunţul vine după ce banca a raportat că profitul net a scăzut cu 50%, la 364 milioane euro, în primul trimestru din cauza performanţelor slabe ale economiei franceze. În consecinţă, banca are în vedere reducerea costurilor cu 900 milioane euro în următorii trei ani pentru a-şi consolida bilanţul şi pentru a-şi îmbunătăţi competitivitatea pe piaţa de profil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO