Business Internaţional

Ştiri pe scurt din business internaţional

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Cea mai bogată regiune din Polonia, Mazowieckie, care include capitala Varşovia, este împinsă în pragul falimentului de obligaţia de a plăti o „taxă de solidaritate”, un ajutor dat de regiunile mai înstărite celor sărace, a declarat trezorierul voievodatului, Marek Miesztalski, citat de publicaţia Gazeta Wyborcza. Din bugetul anual de trei miliarde de zloţi (711 milioane euro), voievodatul Mazowieckie trebuie să plătească în contul taxei de solidaritate 660 de milioane de zloţi (156,5 milioane euro), ceea ce face plăţile curente aproape imposibile. „Pentru a plăti contribuţiile lunare la bugetul central în iunie, iulie şi august a trebuit să ne împrumutăm. Nu mai putem lua încă un împrumut. În acest caz trebuie să ne decidem dacă ne onorăm notele de plată sau dacă plătim taxa de solidaritate”, a spus Miesztalski.

Guvernul Bulgariei ia în considerare înfiinţarea unei agenţii care să gestioneze distribuirea, utilizarea şi cultivarea terenurilor aparţinând statului, scrie agenţia Novinite. În atribuţiile noii instituţii ar intra printre altele achiziţiile, vânzările şi arendarea terenurilor. În prezent, 40% din suprafaţa deţinută de stat este dată în arendă, 10% este pusă la dispoziţia instituţiilor academice, în timp ce restul de 50% nu este folosit în niciun fel.

Grecia ar putea avea nevoie de alte două acorduri de finanţare externă de la creditorii internaţionali - UE, FMI şi BCE - având în vedere revenirea foarte lentă a economiei dintr-o criză prelungită, a declarat ieri preşedintele băncii centrale a Belgiei, Luc Coene. Întrebat dacă partenerii din zona euro pregătesc un al treilea pachet de finanţare externă pentru Grecia, Coene a afirmat că va fi nevoie de cel puţin încă un acord. „Este clar că problema grecească nu a ajuns la final. Vom încerca să facem eforturi suplimentare - cu siguranţă încă un acord, poate chiar două - şi vom vedea cum evoluează situaţia“, a afirmat oficialul belgian la postul de radio RTBL, preluat de Wall Street Journal. Coene este membru în Consiliul Guvernator al Băncii Centrale Europene. Şeful băncii naţionale a Belgiei a adăugat că situaţia economică a Greciei traversează o perioadă de ameliorare, însă foarte lentă, iar rezolvarea problemelor ţării ar putea dura „mult mai mult timp“.

Ford Motor aşteaptă să obţină profit anual în Europa în 2015, în timp ce General Motors (GM) anticipează să elimine pierderile un an mai târziu, scrie Bloomberg. „Am atins nivelul minim. Nu există semne majore de revenire, dar se pare că avem o evoluţie liniară“, a declarat la Frankfurt Stephen Odell, şeful operaţiunilor din Europa ale Ford. Întrebat de un reporter când va reveni compania la profit în Europa, Odell a menţionat anul 2015. Ford şi GM, cei mai mari producători auto americani, lucrează să scape de pierderile din Europa, unde piaţa este în declin de şase ani. În primul semestru, vânzările de vehicule în Europa au scăzut cu 6,7%, la 6,44 milioane unităţi, potrivit datelor asociaţiei ACEA. Odell a mai spus că Ford va lansa în Europa cel puţin 25 de noi modele în următorii cinci ani, cu 10 mai multe decât anunţase compania în octombrie anul trecut. În trimestrul al doilea, vânzările Ford pe această piaţă au urcat cu 7%, la 7,6 miliarde de dolari, conferind companiei o cotă de 8,1%, peste cea de 7,6% în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Criza financiară a costat economia americană între 6.000 de miliarde de dolari şi 14.000 de miliarde de dolari, iar pagubele ar putea fi de peste două ori mai mari dacă economia îşi revine prea lent, potrivit unei estimări a Rezervei Federale (Fed) din Dallas. Printre pagubele pe termen lung aduse economiei SUA, Rezerva Federală identifică şomajul ridicat, precum şi oportunităţile pierdute din cauza sprijinirii sectorului financiar cu 12.600 de miliarde de dolari, se arată în analiza băncii centrale, publicată la aproape cinci ani de la prăbuşirea Lehman Brothers. „Criza din 2007-2008 a avut un impact negativ foarte puternic asupra activităţii economice, consumului şi avuţiei financiare. Populaţia SUA a fost nevoită să suporte şi alte costuri, precum cele determinate de consecinţele psihologice, pierderea competenţelor din cauza şomajului prelungit, oportunităţile economice reduse şi intervenţia tot mai puternică a statului în activitatea economică“, se arată în raport, citat de CNBC.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO