Business Internaţional

Ştiri pe scurt din business internaţional

Autor: Bogdan Cojocaru

27.10.2013, 19:25 60

Compania naţională poloneză de transport de marfă PKP Cargo îşi va face debutul pe bursă pe 30 octombrie, cu o zi mai devreme decât s-a anunţat anterior, scrie The Warsaw Business Journal. Oferta publică iniţială de vânzare de acţiuni ar putea aduce companiei 1,48 miliarde de zloţi (354 milioane euro). Proprietarul PKP Cargo, grupul feroviar PKP, deţinut de stat, intenţionează să păstreze o participaţie care să-i permită controlarea companiei.

Guvernul Ungariei a renunţat la planul de a reduce TVA pe produse din carne deoarece micşorarea impozitului ar perturba veniturile stabilite în bugetul pentru anul viitor, scrie portalul ungar de ştiri origo.hu. Guvernul a renunţat, de asemenea, la majorarea TVA pentru bunuri de lux. Reducerea TVA pe produse din carne, care face obiectul disputei dintre ministerul economiei şi grupuri de lobby din agricultură, ar majora deficitul bugetar cu până la 50 de miliarde de forinţi (171 milioane euro) şi ar îngreuna planurile guvernului de a ţine deficitul sub nivelul de 3% din PIB. Depăşirea limitei ar determina Comisia Europeană să reintroducă Ungaria sub procedura de deficit excesiv, din care ţara abia a ieşit, după nouă ani.

Suprafaţa cultivată cu pomi fructiferi din Bulgaria s-a redus în 2012 cu aproape 20% comparativ cu anul anterior, potrivit datelor oficiale, citate de agenţia Novinite. Livezile cu cireşi ocupă în continuare cea mai mare suprafaţă, urmate de cele cu pruni, meri şi piersici. Zona cu cele mai întinse livezi este cea de sud-est, unde predomină cireşii şi piersicii. Pe plantaţiile noi, nucii au cea mai mare pondere, de 30%. Bulgaria recoltează aproximativ 123.000 de tone de fructe anual. Fermierii avertizează că fructele importate vor domina în continuare piaţa din Bulgaria timp de încă cel puţin zece ani din cauza distrugerii livezilor.

Rezerva Federală a SUA s-ar putea să fi pierdut fereastra de oportunitate pentru retragerea programului de ajustare cantitativă prin care stimulează economia, iar dacă aşteaptă limpezirea situaţiei bugetare a ţării ar putea face ca programul să devină permanent, a atenţionat Paul Ashworth, analist la Capital Economics, citat de CNBC. „Cu costurile potenţiale ale achiziţiilor de active în creştere, ar putea veni un timp în care Fed este forţată să reducă programul de achiziţii într-un context în care politicile bugetare sunt nesigure, iar economia dă rateuri. Credem că aceasta va veni ca o surpriză nedorită pentru pieţele financiare”, a spus Ashworth.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO