Business Internaţional

Ştiri pe scurt din business internaţional

Ştiri pe scurt din business internaţional

Ministerul Apărării din Polonia discută cu producătorul european aerospaţial şi de armament EADS preluarea unei participaţii de 1-2% la grupul franco-germano-spaniol, potrivit cotidianului Dziennik Gazeta Prawna. Un purtător de cuvânt al ministerului apărării a confirmat că acest plan este luat în considerare. Vicepreşedintele EADS a refuzat să comenteze, dar a spus că în noua strategie a companiei, care va fi publicată anul viitor, Polonia este una dintre primele cinci pieţe ca importanţă. Cea mai mare economie est-europeană, membră a NATO, vrea să investească 130 de miliarde de zloţi (31 milioane euro) în armament până în 2022.

 

Statele Unite au adoptat un set de reguli financiare solide şi vor exercita presiuni asupra Europei şi Asiei pentru a-i urma exemplul, a declarat joi secretarul american al Trezoreriei, Jacob Lew, scrie AFP. „Trebuie să fie clar, vom face presiuni asupra altor state, în special din Europa şi Asia, pentru a-şi coordona reglementările cu cele ale noastre, solide“, a avertizat Lew într-un discurs susţinut la Washington. El a spus că va aborda problema la următoarea reuniune a G20, care va avea loc în luna februarie, în Australia. În discursul său, Lew a prezentat tabloul reformelor în curs de aplicare în domeniul reglementărilor financiare în SUA, insistând în special asupra „regulii Volcker“, care va interzice băncilor să facă speculaţii în nume propriu şi asupra căreia agenţiile de evaluare financiară se vor pronunţa săptămâna viitoare. Această regulă va permite interzicerea operaţiunilor riscante precum cele făcute de traderul supranumit „balena de la Londra“, care a provocat JPMorgan pierderi de 6 miliarde de dolari, în 2012, şi care a scos la iveală lacune în supravegherea internă a băncii.

 

Argentina vrea să atragă investitori din Rusia şi China pentru 14 proiecte de infrastructură, cu o valoare totală de 17 miliarde de dolari, care vor fi scoase la licitaţie anul următor, au declarat surse apropiate situaţiei pentru Bloomberg. Ministrul planificării, Julio De Vido, vizitează săptămâna aceasta Moscova şi Beijing pentru a discuta posibile investiţii, au spus sursele. La Beijing, lui De Vido i s-ar putea alătura un al doilea oficial argentinian, ministrul economiei, Axel Kicillof. Proiectele Argentinei includ baraje pentru producţia de energie, apeducte în nordul ţării şi construcţia unui turn pentru comunicaţii în apropiere de Buenos Aires, a spus o a doua sursă. Aceasta este a doua călătorie a ministrului planificării în Rusia în căutarea de investitori. În august, Argentina a angajat o companie mixtă a China Gezhouba Group şi Electrongenieria Argentina pentru construcţia a două baraje, proiecte cu o valoare cumulată de 4,1 miliarde de dolari.

 

Greutăţile crizei economice şi şomajul ridicat au creat un nou fenomen în Grecia, unde rebranşările ilegale, prin improvizaţii, la reţeaua de energie electrică au devenit un fenomen, pe care compania de furnizare îl consideră periculos, iar voci din societatea civilă îl văd ca justificat. Cu 1,37 milioane de şomeri, 27% din forţa de muncă, deconectarea de la electricitate a devenit obişnuită pentru multe familii din Grecia. Situaţia a facilitat apariţia unei reţele de electricieni care lucrează la negru, reconectându-i ilegal pe cei care nu îşi pot plăti datoriile către compania de furnizare, potrivit unui reportaj Bloomberg. Kostas Ioannidis (55 de ani), muncitor metalurgist, acum şomer, locuieşte la bloc în Salonic, unde are grijă de mama bolnavă şi de soţia infirmă. Ioannidis a acumulat datorii de 2.700 euro către distribuitorul de eleticitate HEDNO şi a fost debranşat de două ori în ultimii doi ani, după ce nu a reuşit să plătească rata lunară de 150 de euro negociată cu compania. El s-a reconectat la reţea în luna octombrie, printr-o improvizaţie, preferând să rişte sancţiuni mai dure decât să stea pe întuneric.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO