Business Internaţional

Ştiri pe scurt din business internaţional

Foto: AFP

Foto: AFP

Autor: Daniela Stoican, Marius Oncu

27.01.2014, 20:59 66

Guvernul maghiar intenţionează să efectueze anul acesta noi reduceri ale tarifelor la utilităţi pentru gospodării, printre altele preţul gazelor naturale urmând să scadă cu 6,5%, a declarat Antal Rogan, şeful grupului parlamentar al partidului de guvernământ Fidesz, citat de Portfolio.hu. Guvernul va propune reducerea cu 6,5% a preţului gazelor naturale pentru gospodării de la 1 aprilie, cu 5,7% a preţului electricităţii de la 1 septembrie şi cu 3,3% a tarifelor la căldură de la 1 octombrie. Parlamentul, controlat de partidul de guvernământ, va decide asupra propunerii în februarie, a spus Rogan. Prima reducere ar urma să fie efectuată cu câteva zile înainte de alegerile parlamentare programate pentru 6 aprilie. Efectul celor trei tăieri de tarife va fi reducerea inflaţiei anul acesta. Rata anuală a inflaţiei din Ungaria a încetinit de la 0,9% în noiembrie la  0,4% în decembrie 2013, cel mai scăzut nivel din martie 1970. Principalul motiv pentru încetinirea inflaţiei este reducerea cu 11% a preţurilor gazelor, electricităţii şi căldurii în noiembrie. Guvernul ungar a diminuat preţurile utilităţilor în total cu 20% anul trecut.

Polonia va lua o decizie privind intrarea în zona euro doar după ce atât economia poloneză, cât şi uniunea monetară vor trece printr-o serie de reforme, a declarat ministrul de finanţe polonez Mateusz Szczurek (foto), citat de Warsaw Business Journal. Economia Poloniei are nevoie de reforme înainte de a se alătura zonei euro, chiar dacă se bucură de creştere, a spus ministrul. El a atras atenţia că deşi zona euro are reforme în curs care merg în direcţia bună, ritmul de implementare este adeseori prea lent. Prin urmare, decizia Poloniei de a se alătura uniunii monetare poate fi luată după schimbări atât la nivelul economiei poloneze, cât şi la nivelul zonei euro, care vor reduce riscul creşterii dezechilibrelor şi al unor fluctuaţii economice excesive.

Statele aflate aproape de faliment ar trebui să folosească averea propriilor cetăţeni pentru a evita colapsul, aplicând o taxă excepţională pe capital, înainte de a cere ajutorul altor ţări, potrivit unui raport al băncii centrale din Germania, Bundesbank. În ultimii ani, cinci state din zona euo au fost salvate de la colaps financiar prin programe de împrumuturi de la statele zonei euro şi FMI. „O taxă pe capital corespunde principiului responsabilităţii naţionale, potrivit căruia contribuabilii sunt responsabili de obligaţiile guvernelor lor înainte de a fi necesară solidaritatea altor state“, se arată într-un raport lunar al Bundesbank, citat de cotidianul New York Times. Introducerea unei astfel de taxe pentru populaţie şi companii prezintă riscuri semnificative, iar implementarea nu ar fi uşoară, a avertizat Bundesbank, adăugând că ar trebui utilizată doar în situaţii excepţionale, de exemplu pentru a evita falimentul statului.

Cheltuielile turiştilor străini în Spania au crescut anul trecut cu 9,6%, la 59,1 miliarde de euro, un nou nivel record, ca urmare a numărului mai mare de vizitatori, dar şi a bugetelor în urcare ale acestora, scrie AFP. „Spania a încheiat anul 2013 cu cele mai mari cheltuieli din istorie în privinţa turismului internaţional. Noul record este datorat atât creşterii semnificative a numărului de turişti, cât şi a sumei medii cheltuite“, se arată într-un comunicat al Ministerului Turismului. Turiştii britanici, cei mai numeroşi în Spania, au cheltuit anul trecut 12 miliarde de euro, urmaţi de germani, cu 9,72 miliarde de euro, şi francezi, cu 5,9 miliarde de euro. Cheltuielile vizitatorilor din Rusia au crescut cu 29%, la 2,35 miliarde de euro, reprezentând 4% din totalul veniturilor Spaniei din turismul internaţional. Americanii au rămas în continuare turiştii cu cele mai mari cheltuieli, în medie de 2.402 euro pe vizitator, chiar dacă suma a înregistrat o scădere puternică, de 22%, faţă de anul 2012.

Principalul dealer de armament din Rusia, agenţia de stat Rosoboronexport, a exportat arme şi echipament militar de 13,2 miliarde de dolari anul trecut, puţin mai mari decât în anul anterior, iar principalii cumpărători au rămas India, China, Vietnam, Indonezia, Venezuela, Algeria şi Malaiezia, scrie Voice of Russia. Exporturile Rosoboronexport reprezintă mai mult de 80% din exporturile de arme ale Rusiei. Vânzările de aeronave au reprezentat aproape 40% din vânzările companiei anul trecut, urmate de cele de sisteme de apărare antiaeriană.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO