Business Internaţional

Stiri pe scurt din business internaţional

AFP/Mediafax Foto

Anul acesta ar putea fi unul al marilor realizări pentru Polonia în ceea ce priveşte exploatarea şi explorarea gazelor de şist, spune ministrul polonez al mediului Maciej Grabowski, citat de publicaţia locală Warsaw Business Journal. Numărul puţurilor forate va creşte, iar Polonia va începe extracţia gazelor de şist la scară comercială până la sfârşitul acestui an, a adăugat Grabowski. Depozitele de gaze de şist din Polonia sunt estimate undeva la 350-760 miliarde de metri cubi. Ministrul mediului a mai spus că va prezenta guvernului propunerea de modificare a legii minelor săptămâna aceasta. Agenţia locală de audit NIK atrăgea atenţia
într-un raport că dacă se menţine actuala rată a testelor de forare, faza de explorare a gazelor de şist ar putea dura aproximativ 12 ani şi arăta că întârzierile în îmbunătăţirea legislaţiei care reglementează producţia gazelor neconvenţionale vor determina companiile să îşi limiteze activitatea din Polonia.

Bulgaria este pe cale să iniţieze campanii de promovare a turismului în şase state europene, printre care România, Rusia şi Ucraina, în condiţiile în care numărul vizitatorilor este în scădere, scrie agenţia Novinite. Campania va fi derulată în două etape, timp de opt luni. Celelalte ţări în care va fi promovat turismul sunt Germania, Polonia şi Suedia. Lipsa publicităţii şi criza financiară globală au afectat imaginea Bulgariei de destinaţie turistică şi numărul de turişti locali şi străini. Rivalii ţării în bătălia pentru turismul de litoral sunt Turcia, Grecia, Croaţia, Spania şi Italia. Principalele minusuri ale turismului bulgăresc, de care se plâng vizitatorii străini, sunt infrastructura slabă şi lipsa siguranţei.

Retragerile de capital de pe pieţele emergente vor continua atât timp cât randamentele oferite de monedele, obligaţiunile şi acţiunile din aceste ţări vor rămâne prea scăzute pentru a atrage investitorii, consideră analiştii băncilor Citigroup, Morgan Stanley şi Goldman Sachs, potrivit Bloomberg. Dobânzile din statele cu economii emergente, precum Turcia, Mexicul sau Africa de Sud, sunt prea scăzute în raport cu rata inflaţiei pentru a pune capăt tendinţei de vânzare de pe aceste pieţe, care traversează cel mai prost început de an din 2009. În Turcia, costurile de finanţare la un an au ajuns la 3,6%, mai puţin de jumătate faţă de nivelurile medii înregistrate în cei trei ani din perioada premergătoare crizei financiare mondiale din 2008. Banca centrală de la Ankara a dublat recent dobânda de politică monetară pentru a stopa o depreciere puternică a lirei, care a atins în a doua parte a lunii ianuarie un nivel minim istoric faţă de dolar. Randamentul real (raportat la rata inflaţiei) oferit de Mexic este aproape de zero, în timp ce în Africa de Sud a coborât la 1,4%, faţă de o medie de 2% în ultimii 10 ani. Băncile centrale din Turcia, India şi Africa de Sud au majorat în ultimele două săptămâni dobânzile, în încercarea de a opri declinul monedelor.

Janet Yellen a depus ieri jurământul pentru preluarea funcţiei de preşedinte al Rezervei Federale a SUA (Fed), în timp ce predecesorul ei, Ben Bernanke, s-a alăturat institutului de cercetare Brookings, potrivit Bloomberg. Cele două anunţuri încheie perioada de tranziţie pentru predarea conducerii celei mai mari bănci centrale din lume, în contextul reducerii programului masiv de achiziţii de obligaţiuni, prin care Fed a introdus lichidităţi în sistemul financiar. Fed a anunţat săptămâna trecută că scade achiziţiile lunare de la 75 de miliarde de dolari  la 65 de miliarde de dolari, după un pas similar în decembrie. Activele Fed acumulate în urma acestor operaţiuni au ajuns la 4.100 de miliarde de dolari. Yellen, prima femeie care conduce Fed, anterior vicepreşedinte al băncii, va prezenta un raport săptămâna următoare în faţa Congresului referitor la politica monetară. Mandatul lui Yellen se va încheia la 3 februarie 2018.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO