Business Internaţional

Ştiri pe scurt din business internaţional

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Marius Oncu

09.02.2014, 20:05 81

Guvernul spaniol pregăteşte o reformă amplă a sistemului de taxe, ineficient în prezent, sperând că va consolida prin creşterea eficienţei recuperarea economică a ţării şi va spori şansele în alegeri ale partidului aflat la conducerea ţării, potrivit Financial Times. Restructurarea colectării taxelor va fi ultima reformă structurală a guvernului condus de premierul Mariano Rajoy şi vine după încercări de reformare a pieţei muncii şi sistemului de pensii. Spania a ieşit din recesiune anul trecut, dar înregistrează încă niveluri ridicate de şomaj şi îndatorare. Detaliile planului nu au fost încă finalizate, dar autorităţile de la Madrid au transmis că vor simplificarea şi eficientizarea sistemului. În centrul schimbărilor se va afla o scădere a ratelor minime de impozitare pentru persoane şi companii. Reducerea unor taxe va fi echilibrată prin lărgirea bazei de impozitare, mai ales prin eliminarea unora dintre multele scutiri şi deduceri disponibile în prezent. „În Spania, avem un sistem cu rate nominale ridicate, dar colectăm o parte mică a taxelor în raport cu PIB şi bogăţia economiei. Există o problemă de eficienţă. Frauda este o problemă, dar contează şi cum funcţionează sistemul“, a declarat ministrul responsabil pentru buget Cristobal Montoro.

Fondul suveran al emiratului Qatar negociază preluarea a 15-20% din acţiunile Monte dei Paschi, a treia mare bancă din Italia, de la fundaţia MPS, cel mai mare acţionar cu o participaţie de 33,5%, potrivit cotidianului italian Il Messaggero, citat de agenţia Thomson Reuters. Monte dei Paschi a primit fonduri de 4,1 miliarde de euro de la statul italian anul trecut, după pierderi cauzate de criza datoriilor suverane şi un scandal referitor la instrumente financiare derivate. Banca intenţionează să atragă capital suplimentar de 3 miliarde de euro printr-o emisiune de acţiuni. Vânzarea de acţiuni noi a fost amânată până la mijlocul anului 2014, după ce MPS, fundaţie caritabilă care are legături strânse cu politicienii locali, a cerut mai mult timp ca să-şi reducă participaţia pentru a plăti din datorii. MPS este cel mai mare acţionar al Monte dei Paschi, în timp ce pe poziţia a doua, la mare distanţă, se află compania Finamonte, cu 4%. Doar alţi doi investitori, AXA (3,72%) şi JPMorgan (2,53%), mai deţin participaţii cu drept de vot mai mari de 2%. Il Messaggero a scris, fără a preciza sursele, că banca de investiţii Lazard, care consiliază fundaţia, a reluat negocierile cu fondul din Qatar, începute anul trecut. La momentul respectiv, participaţia de 15-20% era evaluată la 368-490 milioane de euro, mai mult decât era dispus să plătească investitorul arab.

Toyota este aproape de a plăti 1 miliard de dolari pentru încheierea unei investigaţii a procuraturii SUA privind modul în care grupul auto nipon a dezvăluit autorităţilor plângerile şoferilor într-un program de rechemare în service a unor maşini pentru suspiciunea de accelerare neintenţionată. Dacă totul decurge conform aşteptărilor, acordul amiabil ar putea fi anunţat în câteva săptămâni şi ar pune capăt unei investigaţii de patru ani a autorităţilor americane, au declarat surse apropiate situaţiei pentru Wall Street Journal. Cele două părţi negociază încă unele aspecte şi eventualul acord ar putea eşua, au adăugat sursele. De asemenea, valoarea sumei pe care o va plăti Toyota s-ar putea schimba. Un purtător de cuvânt al grupului nipon a declarat că Toyota colaborează fără rezerve cu procurorii federali. Toyota ar putea plăti o sumă considerabilă chiar dacă nu există dovezi că maşinile care ar fi accelerat neintenţionat aveau vreun defect mecanic sau electronic. Autoritatea Naţională pentru Siguranţa Traficului pe Autostrăzi nu a găsit defecţiuni la sistemul de accelerare al maşinilor suspectate şi a concluzionat că de vină în cazurile raportate au fost erorile şoferilor sau covoraşele maşinilor, care au blocat pedalele. Procurorii americani anchetează însă dacă producătorul auto a prezentat notificări false sau incomplete autorităţilor de reglementare referitor la posibilele defecţiuni, au spus surse citate de publicaţia americană.

Procuratura din Rusia a avertizat asupra riscurilor pe care le presupune bitcoin, arătând că este ilegală folosirea monedei virtuale întrucât poate fi utilizată pentru spălarea de bani sau finanţarea terorismului. „Sistemele pentru plăţi anonime şi monedele virtuale care au dezvoltat o circulaţie considerabilă - inclusiv cea mai cunoscută, bitcoin - sunt înlocuitori ai banilor şi nu pot fi utilizate de persoane fizice sau juridice“, a transmis Biroul Procurorului General al Rusiei, citat de cotidianul New York Times. Legea din Rusia prevede că rubla este singura monedă oficială şi introducerea oricărei alte monede sau înlocuitor este interzisă, a precizat instituţia. Banca centrală din Rusia a avertizat, la sfârşitul lunii ianuarie, că tranzacţiile cu bitcoin sunt speculative, din cauza riscului mare ca moneda să piardă foarte mult din valoare într-un timp scurt. Biroul Procurorului General a informat că lucrează, împreună cu banca centrală şi alte agenţii, la înăsprirea reglementărilor şi prevenirea delictelor comise prin utilizarea pseudo-monedelor.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO