Business Internaţional

Ştiri pe scurt din businessul internaţional

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

02.03.2011, 23:25 12

Consorţiul rus TNK-BP s-a oferit să cumpere o participaţie de 5%în cadrul BP pentru 5 mld. lire sterline (8,16 mld. $), înîncercarea de a pune capăt unei dispute privitoare la acordul BP cuRosneft, potrivit agenţiei de presă Thomson Reuters.

Autoritatea de reglementare a pieţei americane de capital (SEC)a lansat acuzaţii de insider trading la adresa lui Rajat Gupta,fost director în cadrul băncii americane Goldman Sachs şi agrupului P&G, potrivit AFP. El este acuzat de a fi oferit înmod ilegal informaţii privitoare la ambele companii fondatoruluiGalleon Management şi managerului de fonduri de hedging RajRajaratnam.

Vânzările de automobile de pe piaţa americană au avansat cu 27%în luna februarie, depăşind şi cele mai optimiste estimări aleanaliştilor, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Ritmul de creştere a economiei australiene s-a accelerat întrimestrul patru al anului trecut, în pofida unora dintre cele maimari inundaţii din istoria ţării, potrivit BBC News. PIB-ul ţării aavansat cu 0,7% în perioada octombrie-decembrie şi cu 2,7% în2010.

Adidas, al doilea mare producător de articole sportive din lume,a raportat vânzări record pentru anul trecut, scrie BBC News.Vânzările au urcat cu 9%, până la 12 mld. euro pe 2010, profitulnet înregistrând mai mult de o dublare, până la 567 mil. euro.Creşterea a survenit pe fondul îmbunătăţirii condiţiilor economicedin 2010 şi al Campionatului Mondial de Fotbal.

Preţul aurului a atins un maxim record pe fondul temerilorinvestitorilor privitoare la tensiunile în creştere din OrientulMijlociu, potrivit BBC News. Preţul pe piaţa londoneză a urcat cupeste 14 dolari, până la 1.434,50 dolari pe uncie.

Directorul executiv al Daimler Dieter Zetsche a câştigat anultrecut 8,7 mil. euro, dublul sumei primite în anul anterior,relatează The Wall Street Journal. În total, compania a plătitcelor şase membri ai boardului său executiv 25 mil. euro pe 2010,în creştere de la 10,6 mil. euro în 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO