Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa Centrală şi de Est

Autor: Andreea Mindrila

19.03.2012, 00:01 41

Privatizarea diviziei de transport de mărfuri a companiei naţionale de căi ferate din Bulgaria (BDZ) este inevitabilă şi va avea loc în acest an, potrivit lui Vladimir Vladimirov, CEO al BDZ, scrie Novinite. Acesta a declarat că decizia va asigura fonduri pentru acoperirea datoriilor deţinute de o altă divizie a BDZ, cea de transport de pasageri. Compania feroviară are probleme financiare foarte grave, în octombrie anul trecut datoriile fiind de 771 milioane de leva (394,2 milioane euro). Spre deosebire de divizia de transport pasageri, cea de transport mărfuri înregistra în mod constant profit.

Veniturile din sectorul turistic din Bulgaria au crescut cu 3,8%, ajungând la 2,8 miliarde de euro, potrivit vicepremierului responsabil de turism Ivo Marinov, citat de Novinite. Numărul total al turiştilor străini care au vizitat Bulgaria în ultimul an a fost de 6,4 milioane, cu 4,6% mai mult decât în 2011. Turiştii din Rusia, Germania, Marea Britanie, România, Grecia şi Israel au fost cei mai numeroşi.

Profitul net din ultimul trimestru al anului trecut al TMK, cel mai mare producător rus de ţevi de oţel pentru sectorul energetic, a crescut cu 405% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, ajungând la 106 milioane dolari, potrivit Ria Novosti.

Turiştii polonezi cheltuiesc mai mulţi bani când călătoresc în străinătate, se cazează la hoteluri mai bune, iar numărul lor creşte tot mai mult, scrie Warsaw Business Journal. Aproximativ 510.000 de turişti au vizitat anul trecut Spania, cu 27% mai mult decât în 2010. Tot mai mulţi polonezi călătoresc în Turcia, Tunisia şi Israel. Egiptul rămâne însă una dintre destinaţiile preferate, în pofida temerilor legate de terorismul din ţară. În perioada vacanţei de vară de anul trecut, 24% din polonezii care au călătorit în străinătate au ales Egiptul, potrivit unui studiu realizat de Wakacje.pl şi EasyGo.pl.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO