Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Andreea Anghel

15.04.2013, 00:00 127

Aproximativ 56% dintre companiile germane din Bulgaria consideră că situaţia economică a Bulgariei nu se va schimba în 2013, comparativ cu 2012, şi aproape 80% dintre acestea vor continua să facă investiţii în Bulgaria, potrivit unui sondaj de opinie realizat în perioada 4 februarie - 4 martie 2013 de Camera de Comerţ şi Industrie Germano-Bulgară. La sondaj au participat 108 companii, scrie Novinite. În acelaşi timp, 23% dintre cei intervievaţi se aşteaptă la o îmbunătăţire a economiei, iar 21% dintre aceştia consideră că situaţia economică se va înrăutăţi în 2013. Aproximativ 46% din companiile germane descriu situaţia economică actuală ca fiind una nefavorabilă. Autorii sondajului au menţionat faptul că datele au fost preluate într-o perioadă tensionată, cu schimbări politice şi sociale, având în vedere mitingurile de protest în urma cărora guvernul de centru dreapta GERB a demisionat. Respondenţii care au spus că vor continua să facă investiţii în Bulgaria sunt cu 13% mai mulţi comparativ cu sondajul de anul trecut.

Tarifele la energie în Ungaria ar putea să scadă înainte de următorul sezon rece, dar nu mai mult de 10%, a declarat Antal Rogan, preşedintele partidului de guvernământ Fidesz, după ce Janos Lazar, secretarul de stat al primului-ministru, a spus că o reducere cu 30% a tarifelor la energie ar îmbunătăţi viaţa locuitorilor Ungariei. Rogan a menţionat că vor urma şi alte reduceri ale tarifelor, scrie portfolio.hu. De exemplu, vor exista reduceri „radicale” în acele zone unde taxa de curăţare a instalaţiilor pentru generarea de căldură a crescut de la 6,09 euro la 15,23 euro, o astfel de taxă fiind catalogată de Rogan drept „inacceptabilă”. Tarifele la electricitate şi căldură vor fi reduse probabil înainte de 15 octombrie, atunci când va începe noul sezon rece, a spus Rogan. Guvernul nu intenţionează să recurgă la o reducere mai mare de 10%.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a Ungariei (PSZÁF) a amendat cu 3 milioane de forinţi (10.200 de euro) filiala locală a Erste Bank pentru nerespectarea normelor financiare cu privire la administrarea contului oraşului Hodmezovasarhely (Ioneşti, în română), potrivit primarului Janos Lazar, scrie portfolio.hu. Lazar, care este şi secretar de stat al primului-ministru, a spus că filiala locală a Erste a luat măsuri „incorecte, nedrepte şi nelegale” împotriva oraşului prin încercarea de a schimba condiţiile de gestionare a contului oraşului care ar fi avut consecinţe nefavorabile asupra acestuia. Erste nu a respectat normele contractului de furnizare de servicii financiare. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO