Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Catalina Apostoiu

28.02.2011, 23:30 19

În Bulgaria, preţurile alimentelor de bazăînregistrează creşteri record, potrivit Sofia News Agency. Preţulzahărului a atins un maxim record în februarie, crescând cu 22%,iar preţurile uleiului de gătit şi făinii au avansat cu aproape 7%,în decurs de numai o lună. Preţul cartofilor şi verzei a crescut cu34%, respectiv cu 20%.

Salariile reale din Ucraina au avansat cu 13,2%în ianuarie comparativ cu luna anterioară şi cu 10,6% comparativ cuianuarie 2010, potrivit datelor biroului de statistică citate deKyivPost. Salariul mediu a crescut cu 19,9% în ianuarie faţă deanul trecut şi cu 12,6% faţă de decembrie 2010, până la 2.297 degrivne (210 euro).

Nouă hoteluri cu 1.683 de camere sunt în cursde construcţie în Kiev şi vor fi finalizate la timp pentru pentruEuro 2012, potrivit KyivPost. Conform cerinţelor UEFA, Kievultrebuie să ofere oaspeţilor 7.300 de camere în hoteluri de trei,patru şi cinci stele.

Primul-ministru ungar Viktor Orban doreşte caguvernul, băncile şi datornicii să suporte împreună costurilecreditelor ipotecare neperformante generate de creşterea ratelor deschimb, potrivit Portfolio.hu. Guvernul va crea o agenţie naţionalăde administrare a activelor pentru a-i ajuta pe cei care nu-şi maipot plăti la timp ratele la creditele în valută.

Mai puţin de 20% din contribuabilii ungari aubeneficiat de modificările de taxe introduse începând cu ianuarie2011, potrivit unui sondaj citat de Portfolio.hu. Mai puţin de ocincime din contribuabili au beneficiat de modificările aduse taxeipe veniturile personale.

Profitul total net a celor mai mari treigrupuri bancare din Cehia a scăzut cu 5% anul trecut faţă de anulanterior până la 38,9 mld. coroane (1,59 mld. euro), potrivitrezultatelor Ceska Sporitelna, CSOB şi Komercni Banka, citate dePrague Daily Monitor.

Hyundai intenţionează să introducă un altreilea schimb în această vară în cadrul fabricii deţinute în Cehiadatorită cererii în creştere şi urmează să creeze 1.000 de noilocuri de muncă, scrie The Wall Street Journal.

Autoritatea naţională pentru drumuri naţionaleşi autostrăzi din Polonia a întrerupt din cauza întârzierilorcontractul încheiat cu consorţiul ce includea compania poloneză NDIşi SB Granit din Macedonia pentru construirea unei secţiuni de 21de km din autostrada A4, relatează Warsaw Business Journal.

Bulgaria intenţionează să scoată la vânzareproducătorul de arme VMZ Sopot, potrivit Sofia Echo. Viitoruluiproprietar al companiei i se va cere să păstreze activităţile debază ale fabricii şi să menţină fabrica operaţională timp de celpuţin cinci ani, potrivit strategiei de privatizare înaintatăParlamentului pe 24 februarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO