Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Paul Comşa

08.11.2011, 00:01 59

Guvernul Ungariei, cu ajutorul fondului naţional de investiţii, va cumpăra grupul auto Raba la un preţ pe acţiune cu 30% mai mare decât cel de pe piaţă, scrie portfolio.hu. Potrivit estimărilor oficiale, tranzacţia s-ar putea ridica la 9,2 mld. forinţi (29,9 mil. euro). În prezent, 66% din acţiunile Raba sunt tranzacţionate liber pe piaţă, 10,85% se află în posesia companiei auto din Malaysia DRB Hicom, 15,47% sunt deţinute de stat şi 7,68% din acţiuni sunt controlate de companie.

Băncile poloneze BRE, BPH şi BGZ au înregistrat profituri peste aşteptările analiştilor în T3, scrie Warsaw Business Journal. Profitul BRE a crescut cu 13% comparativ cu perioada similară a anului trecut, la 307,3 mil. zloţi (70 mil. euro), cel al BHP s-a majorat cu aproape 50%, la 54,3 mil. zloţi (12,36 mil. euro), iar BGZ a raportat un profit de 100,9 mil. zloţi (23 mil. euro) în primele trei trimestre ale anului, mai mare cu 117% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Rafinăriile, statul polonez şi gospodăriile din Polonia vor cheltui sume suplimentare de 3,3 mld. de zloţi (751 mil. euro) în acest an din cauza reglementărilor UE din domeniul energiei, care prevăd vânzarea unei anumite cantităţi de combustibili ecologici, scrie Warsaw Business Journal. Orlen şi Lobos, doi dintre cei mai mari producători de combustibili, estimează că măsurile UE le vor diminua profiturile cu aproximativ 900 mil. zloţi (201 mil. euro). Rafinăriile va trebui să acorde subvenţii la vânzarea de combustibili ecologici sau vor fi sancţionate cu amenzi uriaşe.

Conglomeratul media francez Vivendi Canal + a anunţat că va achiziţiona o participaţie minoritară în cadrul NeoVision care deţine pachetul majoritar de acţiuni al TVN, administratorul celui mai mare post de televiziune comercial din Polonia, scrie Warsaw Business Journal. Totodată, platformele prin satelit ale celor două companii, Cyfra + şi "n", vor fuziona în cadrul unui joint venture, iar Canal + va deţine pachetul majoritar.

Producătorul ungar de electronice Flextronics a încheiat un acord cu compania britanică Karbon Kinetics pentru a asambla biciclete Gocycle la fabrica din Sarvar (nord-vestul Ungariei), scrie Budapest Business Journal. Gocycle este o bicicletă electrică prevăzută cu o baterie cu o autonomie de până la 64 km, un schimbător electric şi frâne hidraulice.

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a promulgat ieri o lege federală prin care Rusia se obligă să acorde facilităţi fiscale pentru a încuraja industria constructoare de nave, scrie Ria Novosti. Şantierele navale din Rusia vor fi scutite de plata impozitului pe terenuri timp de zece ani, în timp ce proprietarii de vase vor fi scutiţi de plata impozitelor pe profiturile obţinute din utilizarea sau vânzarea ambarcaţiunilor construite în Rusia.

Producţia companiilor bulgare din industria cărnii a crescut cu 6% în perioada aprilie-iunie, după şase trimestre consecutive de scădere, potrivit datelor Asociaţiei Industriale Bulgare preluate de The Sofia Echo. Vânzările de produse şi servicii din sectorul de profil s-au îmbunătăţit, de asemenea, în perioada analizată. Totodată, exporturile au avansat cu 7,4% în valoare. Exporturile au crescut cu 175 în volum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO