Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Paul Comşa

29.11.2011, 00:01 77

Salariile politicienilor bulgari vor fi limitate la nivelul de la sfârşitul anului 2009, potrivit premierului Boyko Borisov, citat de agenţia Novinite. Salariul mediu în Bulgaria este de 753 leva (383 euro), parlamentarii au venituri de aproximativ 2.200 leva (1.120 euro), iar miniştrii încasează 2.855 leva (1.450 euro). Premierul Borisov are un salariu de 1.500 euro. Dacă măsura va fi adoptată, veniturile lor lunare s-ar putea diminua cu până la 50 euro.

Licitaţia publică pentru acordarea celei de-a patra licenţe de telefonie mobilă în Bulgaria s-a încheiat fără succes, după ce niciunul dintre cei interesaţi nu a achitat taxa de participare de 2 mil. leva (un milion euro), scrie agenţia Novinite. În prezent există trei operatori de telefonie mobilă în Bulgaria - Mtel, Globul şi Vivacom, toţi controlaţi de investitori străini

Agricultorii bulgari au ieşit luni în stradă în cadrul unei ample mişcări de protest faţă de politica de austeritate a guvernului de la Sofia, scrie Novinite. Peste 3.000 de utilaje agricole au blocat principalele rute ale ţării şi punctele de trecere a frontierei pentru a manifesta împotriva deciziei guvernului de a reduce cu 40% subvenţiile destinate producţiei de cereale în proiectul de buget pentrul anul viitor.

Economia Ungariei va intra în recesiune în anul viitor, potrivit raportului OCDE, scrie portfolio.hu. Analiştii organizaţiei estimează că economia se va contracta cu 0,6% în anul viitor, iar în acest an va avansa cu doar 1,5%. Ministrul economiei Gyorgy Matolcsy (foto) a admis vineri că ţinta de creştere de 1,5% pentru 2012 "nu este realistă".

Băncile din Turcia ar putea majora comisioanele pentru a combate tendinţa de reducere a veniturilor din următoarea perioadă, spune şeful autorităţii de reglementare şi supervizare bancară din Turcia Tevfik Bilgin, citat de Hurriyet. Băncile ar putea percepe un comision şi pe utilizarea serviciului de online banking care în prezent este gratuit. Profiturile sectorului bancar vor totaliza 20 mld. lire turceşti (8 mld. euro) în acest an, estimează Bilgin.

Potrivit datelor companiei de cercetare în domeniul media Equinox Polska, piaţa de publicitate din Polonia se va reduce cu 1,5% anul viitor, în pofida organizării Campionatului European de Fotbal, scrie Warsaw Business Journal. Analiştii estimează că anul viitor cifra de afaceri totală a companiilor care activează în domeniu va fi de 7,1 mld. zloţi (1,55 mld. euro), faţă de 7,21 mld. zloţi (1,58 mld. euro) cât este în prezent.

Moody's a retrogradat ratingul de credit pentru şapte bănci comerciale ungare, printre care OTP, Erste Bank Ungaria, K&H şi Budapest Bank la "Ba2", în categoria "junk" (nerecomandat investiţiilor), scrie portfolio.hu. Decizia vine după ce Moody's a redus ratingul obligaţiunilor guvernamentale ale Ungariei din cauza nivelului ridicat al datoriei de stat şi a incertitudinii privind capacitatea guvernului de a atinge ţintele de consolidare fiscală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO