Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Paul Comşa

30.11.2011, 00:01 44

Parlamentul ungar a adoptat legea care interzice construcţia de magazine sau centre comerciale mai mari de 300 de metri pătraţi, scrie portfolio.hu. Extinderea unităţilor de retail existente peste această limită este de asemenea interzisă. Excepţiile de la regulă vor putea fi aprobate numai de ministrul economiei Gyorgy Matolcsy şi cu avizul unui comitet aflat în subordinea Ministerului pentru Dezvoltare Rurală.

Deprecierea zlotului a fost benefică dealerilor de autovehicule din Polonia care au înregistrat creşterea numărului clienţilor din statele vecine, scrie Warsaw Business Journal. Clienţii din Germania şi Slovacia au descoperit că datorită noului curs de schimb pot cumpăra automobile din Polonia la un preţ cu 20-30% mai redus decât în ţara lor de reşedinţă.

Gruparea economică regională EurAsEc, care reuneşte o parte din fostele republici sovietice şi este condusă de Rusia, a deblocat a doua tranşă din împrumutul pentru Belarus în valoare de 440 mil. dolari, scrie agenţia RIA Novosti. În iunie EurAsEc a anunţat că va acorda un credit de 3 mld. dolari statului Belarus pentru a ajuta ţara să-şi rezolve problemele monetare şi a transferat prima tranşă de 800 mil. dolari.

Sectorul de autostradă care leagă oraşele bulgăreşti Nova Zagora şi Yambol a fost construit cu materiale obţinute ilegal, a declarat primarul oraşului Sliven din sud-estul Bulgariei Kolyo Miliev, citat de agenţia Novinite. Potrivit oficialului bulgar, compania greacă Aktor a utilizat agregate dintr-o carieră de piatră ilegală din apropierea municipalităţii Sliven la construcţia autostrăzii, fapt confirmat de investigaţiile de la faţa locului.

Compania farmaceutică bulgară Sopharma a debutat în această săptămână pe bursa de valori din Polonia, scrie Sofia Echo. Alte companii bulgare care vor să se listeze pe bursa de la Varşovia sunt grupul financiar Eurohold Bulgaria, producătorul de baterii de maşini Monbat, grupul energetic Enemona şi compania de extracţie şi prelucrare a mineralelor Kaolin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO