Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Paul Comşa

02.12.2011, 00:01 98

Sectorul de software generează aproximativ 10% din PIB-ul Bulgariei, potrivit preşedintelui asociaţiei bulgare a companiilor de software Georgi Brashnarov, citat de agenţia Novinite. Anul trecut, sectorul a avut o cifră totală de afaceri de 1 mld. leva (512 mil. euro). Pe termen lung însă, potenţialul Bulgariei în acest domeniu are de suferit din cauza salariilor mici din industrie şi a numărului mare de programatori bulgari care emigrează în străinătate.

Rusia va negocia cu UE la începutul anului viitor posibilitatea de a fi exceptată de la prevederile acordului privind separarea operaţiunilor de producţie, transport şi vânzări din domeniul energiei, a declarat comisarul european pentru energie Gunther Oettinger, citat de agenţia RIA Novosti. Monopolul energetic rus Gazprom este cel mai afectat de convenţie deoarece are activităţi de producţie, vânzare şi distribuţie a gazelor naturale.

Grupul petrolier rus Lukoil va investi 48 mld. dolari în dezvoltarea operaţiunilor din următorii trei ani, din care 13,9 mld. dolari în anul următor, conform reprezentanţilor companiei, citaţi de agenţia RIA Novosti. Planurile companiei vizează dezvoltarea unor noi câmpuri petrolifere în Irak, Marea Caspică, vestul Siberiei şi Uzbekistan.

Companiile poloneze au investit cu 16% mai mult în T3 comparativ cu perioada similară a anului trecut, în pofida situaţiei financiare dificile din Europa, scrie Warsaw Business Journal. Companiile poloneze au alocat 24,8 mld. zloţi pentru construirea de noi unităţi de producţie şi depozite şi achiziţia de utilaje. În primele nouă luni, investiţiile au crescut cu 16,4% raportat la acelaşi interval de timp din anul trecut.

Arcellor Mittal, cel mai mare producător de oţel din lume, a anunţat închiderea furnalului pe care îl deţine în regiunea poloneză Silezia, scrie Warsaw Business Journal. Dacă va lua această măsură, aproximativ 1.000 de angajaţi vor fi disponibilizaţi. Sindicatele au avertizat că închiderea furnalului va cauza pierderea a 3.000 de locuri de muncă.

Activele totale nete al băncii ungare Granit s-au mărit de cinci ori în octombrie comparativ cu anul trecut, potrivit directorului executiv Eva Hegedus, citată de portfolio.hu. Granit Bank, care a fost achiziţionată anul trecut de magnatul imobiliar Sandor Demjan, avea la sfârşitul lunii octombrie active totale nete de 32 mld. forinţi (103 mil. euro).

Turcia a înregistrat un deficit comercial de 8 mld. dolari în octombrie, în creştere cu 27% comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit datelor biroului central de statistică, preluate de Hurriyet. Deficitul este însă cel mai redus din ultimele şapte luni. În primele zece luni ale anului deficitul comercial a totalizat 90,2 mld. dolari, fiind cu 63,5% mai ridicat decât în acelaşi interval de timp din anul trecut.

Concernul german Bosch va produce ştergătoare de parbriz într-o fabrică construită în apropierea capitalei Serbiei, scrie agenţia See News. Investiţia totalizează aproximativ 70 mil. euro şi se întinde pe o perioadă de opt ani.

Producătorul olandez de echipamente auto Mecaplast va inaugura o fabrică în oraşul Zrenjanin din Serbia, scrie agenţia See News. Investiţia se ridică la 15 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO