Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Foto AFP

Autor: Paul Comşa

16.12.2011, 00:01 56

Veniturile sectorului bancar din Polonia ar putea ajunge la 15 mld. zloţi (3,28 mil. euro) în acest an, potrivit guvernatorului băncii centrale poloneze Marek Belka, citat de Warsaw Business Journal. Belka a afirmat că suma este de trei ori mai mare decât capitalul necesar pentru ca băncile să se protejeze contra unor condiţii financiare "extreme".

Ministrul turc al muncii şi protecţiei sociale Faruk Celik a anunţat că TVA aplicată medicamentelor va scădea de la 18% la 8%, scrie Hurriyet. El a adăugat că guvernul vrea să elimine subvenţiile pentru 340 de tipuri de medicamente. Marile companii farmaceutice consideră că preţurile subvenţionate le afectează semnificativ profiturile.

O cincime din companiile din Cehia vor să-şi restructureze personalul angajat anul viitor din cauza mediului economic nefavorabil, conform unui sondaj realizat de Camera de Comerţ şi Industrie din Cehia, scrie Prague Monitor. Unele companii au anunţat deja că vor să disponibilizeze sute de angajaţi. Reprezentantul Camerei de Comerţ Petr Kopacek a afirmat că cel mai afectat sector va fi cel al construcţiilor.

Investiţiile străine directe (ISD) din Bulgaria au scăzut cu 40% în primele zece luni ale anului comparativ cu perioada similară a anului trecut, scrie Sofia Echo. Companiile străine au investit 668 mil. euro în Bulgaria în primele zece luni ale anului, potrivit institutului bulgar de statistică. ISD-urile s-au redus cu 50% în aceeaşi perioadă dacă este exclusă privatizarea producătorului de ţigarete Bulgartabac.

Circa 30% din investitorii germani din Cehia ar alege o altă ţară pentru a-şi dezvolta afacerile, dacă li s-ar oferi încă o şansă, potrivit unui sondaj al Camerei de Comerţ şi Industrie ceho-germane, scrie aktualne.centrum.cz. Principalele probleme ale mediului de business din Cehia sunt reglementările legale inadecvate şi opacitatea licitaţiilor publice, conform rezultatelor studiului. Anul trecut, proporţia investitorilor germani nemulţumiţi de corupţia din Cehia se situa la 20%.

Producţia de automobile continuă să scadă în Polonia. Numărul maşinilor care au ieşit pe porţile fabricilor s-a redus cu 7% în noiembrie comparativ cu luna anterioară, scrie Warsaw Business Journal. În primele 11 luni ale anului au fost produse 768.300 de automobile, cu 6,4% mai puţine decât în perioada similară a anului trecut. Principalele modele fabricate în Polonia sunt Fiat Panda, Fiat 500 şi Opel Astra IV.

Şomajul din Turcia a scăzut la 8,8% în perioada august-octombrie din acest an, comparativ cu rata de 11,3% înregistrată în perioada similară a anului trecut, conform datelor oficiale, scrie Hurriyet. Numărul şomerilor din Turcia se ridică la 2,4 milioane şi s-a diminuat cu 536.000 în ultimul an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO