Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Vlad Popescu, Paul Comşa

21.12.2011, 00:01 51

Bulgaria refuză să participe la programe de finanţare destinate ţărilor "indisciplinate financiar" printr-o contribuţie suplimentară la FMI, potrivit unui comunicat al Ministerului de Finanţe de la Sofia. "În 2007, Bulgaria a terminat de plătit obligaţiile către FMI. Statul nu are niciun angajament financiar faţă de instituţie şi nu intenţionează să se implice în vreunul. Relaţiile Bulgariei cu Fondul se dezvoltă în sensul cooperării generale dintre instituţie şi membrii săi, FMI derulând evaluări anuale ale performanţelor indicatorilor macroeconomici", menţionează comunicatul.

Parlamentul ungar a adoptat proiectul bugetului de stat pe anul viitor şi a stabilit o ţintă de deficit bugetar de 2,5% din PIB, scrie Budapest Business Journal. Proiectul estimează un curs de schimb de 299 forinţi/euro, o creştere economică de 0,5% şi o inflaţie medie de 4,2% pentru anul viitor.

Grupul energetic ceh CEZ a renunţat la ideea de a vinde participaţia de 37,86% deţinută în cadrul companiei energetice din Turcia Akenerji Elektirk Uterim, scrie ceskaposice.cz. CEZ se va concentra însă pe extinderea operaţiunilor în statele din Europa Centrală şi de Est, în special prin investiţii în Germania, Polonia şi România.

Economia Ungariei va scădea cu 1,5% anul viitor, potrivit estimărilor analiştilor companiei de cercetare ungare GKI, scrie portfolio.hu. Economiştii apreciază că Ungaria este dependentă de ajutorul FMI şi că se confruntă cu un risc crescut de insolvenţă din cauza turbulenţelor din pieţele financiare.

Băncile poloneze vor renunţa la acordarea de credite denominate în monedă străină din cauza creşterii costurilor de finanţare şi a riscului valutar, scrie Warsaw Business Journal. Clienţii pot să contracteze împrumuturi ipotecare în euro până la sfârşitul anului doar prin intermediul Kredyt Bank, după ce principalii competitori şi-au retras oferta de creditare în valută.

Tarifele la electricitate pentru gospodăriile din Polonia se vor majora cu 5,1% anul viitor, potrivit Autorităţii de reglementare pentru preţul energiei din Polonia (URE), scrie Warsaw Business Journal. Companiile energetice au cerut o creştere de 8-17%, respinsă însă de URE.

Mii de investitori privaţi ruşi au suferit importante pierderi după ce o defecţiune neaşteptată a afectat luni seară calculatoarele bursei de valori din Moscova, scrie agenţia RIA Novosti. Oficialii bursei au anunţat că s-au confruntat cu "probleme tehnice" şi că "poziţiile traderilor au fost înregistrate incorect". Pierderile vor putea fi recuperate doar dacă toate tranzacţiile neautorizate vor fi anulate, o măsură fără precedent pentru bursa din Rusia.

Turcia se confruntă cu importante disparităţi de venit între regiunea industrializată din nord-vestul ţării şi provinciile subdezvoltate din sud-est, scrie agenţia Anatolia News Agency. Venitul mediu anual al gospodăriilor a fost anul trecut de 22.063 lire (8.950 euro), conform institutului turc de statistică. În sud-estul Turciei gospodăriile au avut un venit anual mediu de 5.144 lire (2.086 euro) în aceeaşi perioadă.

Operatorul aerian turc Turkish Airlines vrea să achiziţioneze 18 avioane pentru a acoperi 14 noi destinaţii de anul viitor, potrivit directorului companiei Temel Kotil, citat de Hurriyet. Numărul de avioane al Turkish Airlines a crescut de la 153 la 177 în acest an. Compania efectuează zboruri pe 190 de rute.

Compania energetică austriacă RAG a anunţat că a semnat un parteneriat cu compania petrolieră sârbă NIS pentru exploatarea unor câmpuri petrolifere şi de gaze naturale în sudul Ungariei, scrie agenţia SeeNews.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO