Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Bogdan Cojocaru, Paul Comşa

16.02.2012, 00:01 99

Constructorul auto chinez Great Wall va începe producţia la scară largă la unitatea din Bulgaria pe 21 februarie, în parteneriat cu o companie locală, după 17 ani de la ultima încercare, eşuată, a statului bulgar de a reînvia industria auto, scrie agenţia Novinite. Prima maşină Great Wall asamblată în Bulgaria a ieşit pe poarta fabricii în noiembrie. Automobilele producătorului chinez au intrat pe piaţa bulgară în octombrie, printr-o reţea de 12 showroom-uri. Great Wall asamblează la fabrica bulgară sedanul Voleex C10, SUV-ul Hover H5 şi pickup-ul Steed.

Banca centrală a Ungariei a anunţat o nouă schemă de finanţare pentru băncile care se confruntă cu dificultăţi de creditare, scrie portfolio.hu. Deşi instituţia nu deţine instrumentele necesare pentru a creşte în mod direct activitatea de creditare a băncilor, ea va introduce facilităţi sub formă de garantare a creditelor şi o nouă schemă de finanţare prin obligaţiuni garantate cu ipoteci.

Monopolul rus al exporturilor de gaze naturale Gazprom va investi 200-300 mil. euro pentru a creşte capacitatea de depozitare şi a asigura astfel aprovizionarea neîntreruptă cu combustibil în vestul Europei, a anunţat directorul executiv adjunct al grupului Alexander Medvedev, citat de agenţia RIA Novosti. Conform planului, Gazprom îşi va dubla capacitatea de stocare la 5 mld. metri cubi de gaz până în 2015.

Producătorul suedez de mobilă Ikea va construi o fabrică în regiunea Nijny Novgorod din Rusia, scrie agenţia RIA Novosti. Investiţia se va ridica la 1,5 mld. ruble (37,96 mil. euro). Administraţia regiunii s-a angajat să construiască infrastructura necesară, inclusiv reţeaua de transport necesară care va asigura accesul la noua fabrică.

Kremlinul şi-a creat propriul brand premium de votcă, Kremlin Award, care va fi servit la evenimentele în care este implicat preşedintele rus, scrie Ria Novosti. Băutura este produsă din cereale şi alcool de cea mai bună calitate provenite de la companii din Europa şi din afara continentului, a declarat purtătorul de cuvânt al administraţiei prezidenţiale Viktor Khrekov.

Emperia şi Polomarket, doi dintre cei mai mari retaileri din Polonia, ar putea fuziona în acest an, scrie Warsaw Business Journal. Compania care ar rezulta din fuziune va avea o cifră de afaceri anuală de 5 mld. zloţi (1,19 mld. euro). În cărţi pentru preluarea Emperia se află şi fondul de investiţii Mid Europa Partners. Polomarket deţine 350 de magazine şi a avut încasări de 3,3 mld. zloţi (0,79 mld. euro) anul trecut.

Vânzările de autovehicule utilitare uşoare din Rusia au crescut cu 28% anul trecut, la 174.480 de unităţi, a declarat reprezentantul Asociaţiei Comercianţilor Europeni, scrie Ria Novosti. Potrvit acestuia, mai multe sectoare din industria auto a Rusiei au înregistrat anul trecut o creştere stabilă. Astfel, vânzările de camioane de tonaj mediu (6-16 tone) au urcat cu 22%, iar cele de camioane grele au avansat cu 64%. Vânzările de autobuze au crescut cu 26%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO