Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est
02.04.2012, 00:01 54

Preţurile la apă caldă, căldură şi gaze naturale au crescut în Bulgaria de la 1 aprilie. Bulgargaz, furnizorul de gaze deţinut de stat, le va vinde consumatorilor produse mai scumpe comparativ cu primul trimestru al anului trecut în pofida acordului încheiat cu compania rusă de stat Gazprom, care prevede un discount de 11% al tarifului la gaze naturale pentru Bulgaria, scrie Novinite. Bulgargaz va vinde în al doilea treimestru gaze naturale la un preţ cu 13% mai mare faţă de primele trei luni ale acestui an.

Proprietarul celui mai mare producător de metale neferoase din Bulgaria, Lead and Zinc Complex din Kardzhali, susţine că este falit şi nu are bani pentru plata salariilor. Valentin Zahariev consideră afirmaţiile că el ar avea 126 milioane leva (64,4 milioane euro) minciuni şi că toţi banii au fost plasaţi în active. "Nu am lichidităţi. Toţii banii pe care îi aveam i-am investit în companiile mele", a declarat omul de afaceri, citat de Novinite, acesta subliniind că la momentul în care a cumpărat fabrica de plumb şi minele de la Gorusbso Madan avea o situaţie financiară solidă. Muncitorii de la Lead and Zinc Complex au organizat o serie de mitinguri pentru a protesta deoarece nu şi-au mai primit salariile din octombrie 2011.

Polonia s-a clasat pe locul trei într-un top al celor mai atractive ţări din lume drept centre care oferă servicii financiare, de contabilitate şi consultanţă, potrivit The Hackett Group, o firmă internaţională de consultanţă, scrie Warsaw Business Journal. Polonia ocupă primul loc în Europa şi doar puterile economice mondiale China şi India au reuşit să se claseze pe primele două poziţii la nivel mondial. Importanţa Poloniei şi a altor ţări din Europa Centrală şi de Est în rolul de centre de afaceri va creşte în viitor, pentru că ţările din Europa Occidentală care încearcă să-şi reducă costurile şi care caută un mediu de afaceri sigur se vor orienta către vecinii lor, potrivit companiei de consultanţă.

Datoria publică a Poloniei a crescut anul trecut la 56,4% din PIB, potrivit datelor preliminare ale ministerului de finanţe. În 2010, datoria publică era de 54,9% din PIB-ul naţional, scrie Warsaw Business Journal. "Veniturile din taxe s-au majorat semnificativ, dar dacă datoria a crescut ca pondere în PIB, înseamnă că în unele sectoare cheltuielile au avansat mai rapid decât veniturile", a declarat fostul ministru de finanţe Stanislaw Kluza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO