Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Andreea Mindrila, Paul Comsa

06.04.2012, 00:01 95

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că autorităţile locale şi centrale vor fi obligate în scurt timp să cumpere din alocările bugetare numai maşini fabricate în ţară, într-o încercare de a susţine industria auto locală, scrie The Wall Street Journal. Birocraţii ruşi au o înclinaţie puternică pentru maşinile mari, scumpe şi negre. În anul 1997 Boris Nemtsov, în prezent unul dintre liderii opoziţiei, dar la vremea respectivă prim-vicepremierul rus, l-a convins pe preşedintele Boris Elţîn să semneze un ordin prin care să interzică achiziţia de către stat a maşinilor importate, iar autorităţile să cumpere maşini Volga fabricate în Rusia.

Gigantul energetic rus Gazprom va contribui cu 49% din sumele necesare pentru dezvoltarea exploatărilor petroliere vietnameze din Marea Chinei de Sud, scrie agenţia RIA Novosti. Gazprom a încheiat în 2009 un parteneriat cu compania PetroVietnam, controlată de statul vietnamez pentru exploatarea celor două perimetre cu rezerve totale estimate de 55,6 mld. metri cubi de gaze naturale.

Guvernul Federaţiei Ruse ia în calcul posibilitatea înfiinţării unui monopol pe producerea şi distribuirea de alcool, potrivit agenţiei RIA Novosti. Politicienii care au iniţiat proiectul de lege susţin că măsura va descuraja contrabanda cu băuturi alcoolice din cauza creşterii accizelor la alcool.

Cel mai mare operator de telefonie mobilă din Turcia Turkcell Itlesim Hizmetleri a oferit 870 mil. euro pentru cumpărarea unui pachet majoritar de 94% din acţiunile companiei telecom bulgare BTC care operează sub denumirea de Vivacom, scrie agenţia Novinite. Licitaţia ar putea avea loc la mijlocul lunii aprilie.

Deficitul bugetar al Ungariei din primul trimestru a atins 517,5 miliarde de forinţi (1,75 mld. euro), ceea ce se traduce în 90% din ţinta de deficit pe acest an, potrivit datelor oficiale ale guvernului ungar, scrie portfolio.hu. În luna martie Ungaria a avut un deficit bugetar de 230,9 miliarde de forinţi (0,78 miliarde euro).

Banca Centrală a Poloniei a obţinut anul trecut un profit record de 8,6 miliarde de zloţi (2 miliarde euro), din care 8,2 miliarde zloţi (1,97 miliarde euro) vor fi vărsaţi la bugetul statului, scrie Warsaw Business Journal. Acest transfer va reduce cu 0,5 puncte procentuale datoria publică a Poloniei, a declarat guvernatorul băncii centrale, Marek Belka. Profitul record obţinut se datorează în principal aprecierii zlotului de la finalul anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO