Business Internaţional

Ştiri Uniunea Europeană

Ştiri Uniunea Europeană

Autor: Marius Oncu, Ioana Câmpean

29.09.2011, 00:01 98

Grecia ar trebui să includă toate activele publice într-o structură pe care să o vândă unei instituţii europene pentru125 miliarde euro şi să-şi reducă astfel nivelul de îndatorare de la 145% din PIB la 88%, potivit unui plan secret realizat de consultanţi germani apropiaţi guvernului de la Berlin. Planul numit "Eureca" a fost realizat de consultanţi foarte influenţi în guvernul cancelarului Angela Merkel, conduşi de Martin Wittig, directorul general al companiei Roland Berger, potrivit cotidianului La Tribune.

Preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso (foto) a cerut miercuri Băncii Centrale Europene să facă tot ce este posibil pentru a menţine stabilitatea financiară în zona euro, în contextul celor mai grave provocări din ultimii 50 de ani, transmite Reuters. În discursul anual privind starea naţiunii, Barroso a prezentat o serie de paşi pe care zona euro trebuie să-i parcurgă pentru a depăşi criza datoriilor suverane, care se desfăşoară de 20 de luni, inclusiv adoptarea rapidă a unui acord convenit la 21 iulie pentru consolidarea Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară şi pentru susţinerea recapitalizării băncilor.

Statele din zona euro nu vor mai putea să ignore avertismentele Comisiei Europene privind corectarea politicilor lor bugetare, conform pachetului de legi privind guvernanţa economică adoptat miercuri de Parlamentul European. Conform unui comunicat al PE, noua legislaţie măreşte transparenţa, cere mai multă responsabilitate din partea statelor şi ameliorează calitatea şi corectitudinea statisticilor, asigurându-se că acestea sunt colectate independent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO