Business Internaţional

Ştiţi cât e salariul minim în China ? În 2004 era a 12-a parte din cel din SUA, acum a ajuns la un sfert

Ştiţi cât e salariul minim în China ? În 2004 era a 12-a parte din cel din SUA, acum a ajuns la un sfert

Autor: Radu Racu

04.01.2012, 13:31 14423

Două din cele mai puternice oraşe din China au început anul cu majorarea salariului minim pe economie, într-un moment "cum nu se putea mai prost", după cum spun angajatorii, având în vedere perspectivele economice scăzute pentru anul acesta, erodate şi mai puternic de tendinţa exporturilor afectată de aprecierea monedei naţionale, scrie Financial Times.


Decizia autorităţilor din Beijing şi Shenzen cel mai probabil nu va face decât să dea tonul unor măsuri similare în restul Chinei. În ultimii ani a devenit aproape un ritual în China ca prefecturile să se întreacă în majorări salariale la început de an. La nivel naţional, creşterea medie anuală a fost de 22%, însă anul acesta majorările vor fi reduse, din cauza presiunilor asupra exporturilor, segmentul care a alimentat dezvoltarea statului asiatic în ultimele decenii.

Citiţi şi

Trei mari greşeli ale economiei americane pe care le repetă acum China

Oraşul sudic Shenzen, aflat în apropiere de Hong Kong, a anunţat că va majora salariul minim cu 15,9% la 1.500 de yuani (circa 238 de dolari conform cursului controlat de stat), în timp ce la Beijing creşterea este de 8,6%, la 1.160 de yuani. Shenzen a fost dintotdeauna oraşul cu cel mai mare salariu minim din China. Calculat la oră, salariul minim din Shenzen reprezintă acum a patra parte din cel cerut de legea federală din Statele Unite. În 2004, când autorităţile din Shenzen au introdus legea salariului minim, remuneraţia era a 12-a parte din salariul minim din SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO