Business Internaţional

Studenţii străini, o afacere de zeci de miliarde de dolari în SUA

Studenţii străini, o afacere de zeci de miliarde de dolari în SUA

Autor: Andreea Mindrila

25.12.2011, 13:54 732

Care este activitatea care generează în economia americană aproximativ 21 de miliarde de dolari anual şi care înregistrează o creştere de circa 5%pe an?

Răspunsul - studenţii din întreaga lume care studiază la facultăţile din Statele Unite ale Americii.

Potrivit celui mai recent bilanţ întocmit de Institutul Internaţional de Educaţie (IIE), 723.000 de studenţi străini, dintre care mai mult de jumătate în domeniul ştiinţelor, au frecventat campusurile americane pe parcursul anului scolar 2010-2011. Atracţia studenţilor străini pentru universităţile din SUA este foarte cunoscută, scrie cotidianul francez Les Echos.

După Al Doilea Război Mondial, elitele europene din domeniul ştiinţei au predat sau s-au format educaţional în marile campusuri americane.

"Pentru un cercetător, universităţile americane reprezintă un instrument etalon al cunoştinţelor sale", spune Bernard Meunier, un chimist din Toulouse, membru al Academiei de Ştiinţe.

La începutul anilor 1980, aproximativ 250.000 de studenţi străini au avut această opţiune. În prezent, numărul lor este de trei ori mai mare, iar acest fapt se datorează creşterii numărului de studenţi asiatici.

"Toţi sunt atraşi de excelenţa şi de diversitatea specializărilor din universităţile noastre", spune Ann Stock, asistent în Secretariatul de stat al SUA pentru educaţie.

În ultimul deceniu, China , India, Coreea de Sud şi Taiwan au încurajat tinerii să studieze în universităţile americane, deşi ştiau că o parte dintre aceştia vor rămâne în final să lucreze în mecanismul tehnico-industrial yancheu.

Universităţile americane nu şi-au ascuns niciodată interesul pentru tinerii inteligenţi veniţi din străinătate. După 11 septembrie 2001, administraţia Bush a înăsprit procedurile de intrare în SUA. Decanii universităţilor au demarat un proces prin care aceste măsuri să nu fie atât de strict aplicate în cazul studenţilor, iar în 2005 situaţia s-a redresat graţie campaniilor de marketing sprijinite în special de ambasadele americane din statele vizate.

Studenţii chinezi, sud-coreeni şi indieni invadează campusurile americane

Anul trecut, proporţia studenţior chinezi care studiau în Statele Unite ale Americii era de 22%, ceea ce înseamnă 157.558 de "expatriaţi în căutare de cunoştinte", dintre care 43% sunt în ciclul primar. În prezent, un student străin din cinci care îşi continuă formrea educaţională peste Atlantic este nativ din Regatul de Mijloc.

"Studenţii chinezi, indieni şi sud-coreeni reprezintă în continuare 46% din studenţii străini", potrivit IEE.

Ţările europene îşi menţin poziţia: între 8.000 şi 10.000 de studenţi germani, britanici şi francezi înregistraţi în campusurile americane. În total, ponderea acestora în sistemul educaţional american rămâne constantă: aproximaţiv 3,5%.
La toate disciplinele şi în ciclurile educaţionale sunt în prezent înscrişi în sistemul de învăţământ superior american aproximativ 20,5 milioane de studenţi.

Această reţea cuprinde mai mult de 4.000 de universităţi, din care aproximativ 200 au o politică de cercetare identificabilă. De fapt, numai treizeci de instituţii de învăţământ de înaltă calificare (MIT, Harvard, Berkeley, Johns Hopkins, Caltech, Stanford) atrag aproape toate fondurile distribuite de cele mai bogate agenţii ştiinţifice federale precum NASA, NIH sau Darpa.

California rămâne, în pofida problemelor financiare cu care se confruntă acest stat, destinaţia preferată a studenţilor, înaintea New York-ului, Texasului sau a Massachusetts-ului. Mai mult de 60% dintre adepţii mobilităţii în scopuri educaţionale îşi finanţează singuri taxele de înscriere şi costurile de şedere, iar 40% dintre studenţi beneficiază de burse. Pentru preşedintele IEE, Allan Goodman, aceste schimburi sunt o ilustrare a conceptului "win-win".

"Tinerii studenţi care vin în ţara noastră ne familiarizează cu elementele culturale specifice ţării lor şi se reîntorc cu o mai bună cunoaştere a culturii noastre".

Toate acestea sunt benefice pentru afaceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO