Business Internaţional

Studiile indică scenarii sumbre pentru companiile din întreaga lume: În încercarea de a îşi susţine finanţele acestea vor acumula datorii de 1.000 miliarde de dolari în 2020

Studiile indică scenarii sumbre pentru companiile din...

Autor: Dorin Oancea

13.07.2020, 13:33 69

Companiile din întreaga lume vor acumula până la 1.000 de miliarde de dolari în datorii noi în 2020, în încerarea de a-şi susţine finanţele afectate de criza coronavirusului, estimează un studiu care a analizat 900 de firme de top, relatează Reuters.

Creşterea fără precedent va duce la o majorare a datoriei corporative globale cu 12%, la aproximativ 9,3 trilioane de dolari.

Anul trecut a înregistrat o creştere accentuată a datoriilor, cu 8%, determinată de fuziuni şi achiziţii, precum şi de firmele care se împrumută pentru a finanţa rascumpărări de acţiuni şi dividende. Însă anul acesta motivele sunt cu totul altele - conservarea afacerilor, pentru că virusul scade profiturile.

„COVID a schimbat totul”, a declarat Seth Meyer, manager de portofoliu la Janus Henderson, firma care a compilat analiza. „Acum este vorba despre conservarea capitalului şi construirea unui bilanţ fortificat”.

Profiturile înainte de impozitare pentru acelaşi grup de 900 de companii au crescut cu 9,1%, la 2,3 trilioane de dolari.

Companiile americane sunt responsabile pentru aproape jumătate din datoria corporativă a lumii şi au înregistrat cea mai rapidă creştere din ultimii cinci ani, cu excepţia Elveţiei, unde a existat un val de fuziuni şi achiziţii.

Germania urcă pe locul doi, cu 762 miliarde de dolari. De asemenea, are trei dintre cele mai îndatorate firme din lume, inclusiv cea mai îndatorată, Volkswagen, care are datorii de 192 miliarde de dolari. Datoriile companiei auto sunt apropiate de cele ale unor state precum Africa de Sud sau Ungaria.

În schimb, un sfert din companiile analizate nu au deloc datorii, iar unele au rezerve de numerar. Cea mai mare dintre acestea se ridică la 104 miliarde de dolari şi aparţine Alphabet, compania care deţine Google.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO