Business Internaţional

Studiu. Alcoolul, riscuri pentru sănătate şi niciun beneficiu la tineri. Adulţii ar avea de câştigat

Studiu. Alcoolul, riscuri pentru sănătate şi niciun...

Autor: Andreea Tobias

15.07.2022, 22:01 1619

Tinerii nu ar trebui să bea alcool deloc, însă o cantitate mică de alcool poate fi benefică pentru adulţii trecuţi de 40 de ani, arată cel mai amplu studiu făcut pe acest subiect. Cât alcool ar putea bea o persoană înainte să-şi asume un risc excesiv pentru sănătate?

Potrivit celui mai mare studiu de acest gen, alcoolul prezintă riscuri semnificative pentru sănătate şi niciun beneficiu pentru tineri, dar unii adulţi mai în vârstă ar putea avea de câştigat dacă beau o cantitate mică de alcool. Concluzia vine de la autorii studiului Global Burden of Diseases, un proiect al Universităţii Washington din Seattle.

În urmă cu patru ani, studiul afirma că până şi consumul ocazional de alcool este dăunător pentru sănătate şi sugera ca guvernele să sfătuiască oamenii să se abţină în totalitate.

Dar, după o nouă analiză majoră a datelor globale, experţii au ajuns la noi concluzii, notează The Guardian.

Potrivit acestora, tinerii se confruntă cu riscuri mai mari pentru sănătate din cauza consumului de alcool decât adulţii mai în vârstă. Dar adulţii cu vârsta de 40 de ani şi peste, sănătoşi, pot beneficia de un consum limitat de alcool, cum ar fi un pahar mic cu vin roşu pe zi, inclusiv de un risc redus de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral şi diabet.

Rezultatele publicate în Lancet sunt primele care raportează riscul de consum de alcool în funcţie de regiunea geografică, vârstă, sex şi an. Ele sugerează că recomandările globale privind consumul de alcool ar trebui să se bazeze pe vârstă şi pe locaţie, cu cele mai stricte orientări pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 15 şi 39 de ani, care prezintă cel mai mare risc de consum „nociv” de alcool la nivel mondial.

"Mesajul nostru este simplu: tinerii nu ar trebui să bea, dar persoanele mai în vârstă pot beneficia de pe urma consumului de cantităţi mici", a declarat autorul principal, Dr. Emmanuela Gakidou, profesor de ştiinţe metrice de sănătate la Facultatea de Medicină a Universităţii din Washington. "Deşi poate că nu este realist să credem că tinerii adulţi se vor abţine de la băutură, credem că este important să comunicăm cele mai recente dovezi, astfel încât toată lumea să poată lua decizii în cunoştinţă de cauză cu privire la sănătatea lor."

Se estimează că un total de 1,34 miliarde de persoane au consumat cantităţi periculoase de alcool în 2020, potrivit analizei obiceiurilor de consum de alcool din 204 ţări.

Studiul arată că 59% dintre cei care au consumat cantităţi mari de alcool aveau vârsta cuprinsă între 15 şi 39 de ani - persoane pentru care alcoolul nu aducea niciun beneficiu pentru sănătate şi care prezentau riscuri, inclusiv leziuni legate de consumul de alcool sau accidente de maşină, sinucideri sau crime. Trei sferturi dintre băutorii „nocivi” erau bărbaţi.

Cercetătorii au analizat riscul consumului de alcool asupra a 22 de rezultate în materie de sănătate, inclusiv răni, boli cardiovasculare şi cancere, folosind datele Global Burden of Disease din 2020.

Cu ajutorul acestor informaţii, au putut estima cât de mult alcool ar putea bea o persoană înainte de a-şi asuma un risc excesiv pentru sănătate, faţă de cineva care nu a consumat deloc alcool.

Ei au constatat că nivelul de alcool care ar putea fi consumat fără a creşte riscul pentru sănătate a crescut de-a lungul vieţii. Cercetătorii au considerat că o băutură standard este un pahar de 100 ml cu vin roşu cu 13% alcool sau o cutie sau o sticlă de 375 ml de bere cu 3,5% alcool.

Ei au constatat că, pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 15 şi 39 de ani, cantitatea de alcool recomandată înainte de a "risca pierderea sănătăţii" era de doar 0,136 dintr-o băutură standard pe zi. Pentru femeile de aceeaşi vârstă, "nivelul minim teoretic de expunere la risc" a fost de 0,273 băuturi - aproximativ un sfert dintr-o băutură standard pe zi.

Pentru adulţii cu vârsta de 40 de ani şi peste, fără alte boli, consumul unei cantităţi mici de alcool a fost legat de unele beneficii pentru sănătate, cum ar fi reducerea riscului de boală cardiacă ischemică, de accident vascular cerebral şi de diabet.

În rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 40 şi 64 de ani, nivelurile sigure de consum de alcool au variat de la aproximativ o jumătate de băutură standard pe zi până la aproape două băuturi standard. Pentru cei cu vârsta de 65 de ani sau mai mult, riscurile de "pierdere a sănătăţii din cauza consumului de alcool" au fost atinse după ce au consumat puţin peste trei băuturi standard pe zi.

Dar, în medie, consumul de alcool recomandat pentru adulţii cu vârsta de peste 40 de ani a rămas scăzut, atingând un maxim de 1,87 băuturi standard pe zi. După aceea, riscurile pentru sănătate creşteau cu fiecare băutură.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO