Business Internaţional

Studiu: Europa de Est ar putea deveni o alternativă la China. Producţia naţională a ţărilor europene ar putea înlocui 10% din semiprodusele şi produsele finale importate din China

Studiu: Europa de Est ar putea deveni o alternativă la...

Autor: Catalina Apostoiu

24.07.2020, 00:00 1931

Ţările Europei Centrale şi de Est sunt bine poziţionate pentru a deveni o alternativă la China pentru companiile care încearcă să-şi diversifice furnizorii de la criza sanitară, relevă un studiu realizat de Coface, potrivit Le Figaro.

În contextul pandemiei, companiile au realizat cât de dependente sunt de China, de departe principalul furnizor mondial în multe sectoare de activitate.

În loc de a-şi reloca în întregime producţia, o ipoteză „puţin probabilă“ potrivit Coface (din cauza costului forţei de muncă, disponibilităţii competenţelor sau concentraţiei materiilor prime), companiile vor încerca o diversificare.

În această perspectivă, „estimăm că Europa Centrală are o mulţime de atuuri pentru a beneficia de aceste noi strategii de diversificare“, explică Julien Marcilly, economist-şef Coface.

Atuuri tradiţionale cum ar fi un cost al forţei de muncă mai puţin ridicat, proximitatea geografică faţă de Europa de est şi un cadru juridic comun au permis regiunii să atragă în ultimii aproximativ 20 de ani un volum ridicat de investiţii străine în sectorul manufacturier, în special în industria auto.

Aici se pot adăuga „progresele realizate în ceea ce priveşte digitalizarea şi robotizarea“, dar şi „pregătirea tinerilor pentru meserii cu înaltă calificare“.

Aceste ţări, Polonia, Cehia, Slovacia în principal, sunt bine poziţionate pentru a atrage investiţii străine în sectorul serviciilor, în timp ce ţările din Balcani, cu Serbia în frunte, sunt capabile să atragă investiţii în sectorul manufacturier.

Un studiu recent realizat de Institutul Economic Polonez (PIE) indica faptul că Polonia ar putea profita de pe urma unei modificări a rutelor comerciale în urma pandemiei, experţii institutului estimând că ţara ar putea câştiga peste 8 miliarde de dolari anual în urma relocării producţiei din China, potrivit The First News.

Potrivit calculelor specialiştilor PIE, în cele mai optimiste condiţii producţia naţională a ţărilor europene ar putea înlocui 10% din semi-produsele şi produsele finale importate din China.

„O nouă etapă a globalizării“, delocalizarea serviciilor riscă să fie accelerată de telemuncă. Într-adevăr, pandemia a relevat faptul că „numeroase meserii pot fi făcute de acasă, ceea ce înseamnă că acestea pot fi localizate în alte părţi decât în ţările unde erau localizate iniţial“, se remarcă în studiul Coface. O situaţie care ar putea „antrena relocalizări sau delocalizări în sectoarele ingineriei, informaticii sau în serviciile legate de tehnologia informaţiei“.

Acest lucru nu se va întâmpla însă peste noapte, remarcă Julien Marcilly.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO